Sinagoga, un loc unic în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singura sinagogă de pe continent transformată în centru multicultural. Deşi nu mai există 10 bărbaţi evrei în Bistriţa, care să scoată sulurile sfinte pentru rugăciune, Sinagoga rămâne un monument unic în România, şi chiar în Europa

Acum mai bine de 150 de ani, comunitatea evreiască din Bistriţa şi-a ridicat un lăcaş de cult: o Sinagogă Ashkenazi. În zilele de sărbătoare, bărbaţii purtau „kipa”, un acoperământ al capului de forma unei calote sferice, decorat cu motive specifice. Zece bărbaţi scoteau Tora, sulurile sfinte, din Arona Kodesh, altarul Sinagogii. Acestea erau aşezate pe o masă din mijlocul sinagogii, îl locul numit „bima”, care era un fel de podium în mijlocul Sinagogii şi de acolo erau citite.

Chipul femeii, o ispită

Un rol primordial în rugăciune îl aveau bărbaţii. Pentru a nu fi  tulburaţi de la versurile Torei, femeile nu aveau voie să stea în sala mare.
Acestea se rugau la balconul Sinagogii, după grilajele metalice peste care erau şi obloane din lemn, care puneau „lacăt” oricărei ispite. Aceste grilaje se păstrează şi azi, însă nu mai există în Bistriţa zece bărbaţi care să citească Tora.
Freddy Deac, preşedintele comunităţii evreilor din Bistriţa, îşi mai aduce aminte de ultimele rugăciuni oficiate în sala mare, care au avut loc prin anii ´60. „Era un sentiment de înălţare. Sinagoga era plină de bărbaţi, era un adevărat festin. Oamenii erau foarte eleganţi, îşi luau straiele cele mai frumoase, cum, de fapt, se face în orice religie în zilele de sărbătoare.

Sulurile tac, arta a prins voce

În sinagogile noastre, bărbaţii intrau acoperiţi cu pălărie sau cu kipa, iar femeile purtau batic. Însă doar cele măritate. Femeile întotdeauna au fost frumoase. Iar scopul rugăciunii era unul spiritual. De aceea, pentru a evita ochiadele sau orice privire aruncată înspre ele, stăteau după acele grilaje”, povesteşte Deac.    
Din anii ’70, rugăciunile nu se mai ţin în sala mare, ci într-o cameră de cult, tot în incinta Sinagogii. Aproximativ 14-15 evrei mai participă periodic la rugăciune, dintre cei 19 care mai există în judeţ. Dintre aceştia, doar opt sunt bărbaţi, ceea ce înseamnă că este imposibil ca sulurile sfinte să mai fie scoase din altar. Deşi comunitatea evreilor se stinge încet, încet, Sinagoga se revitalizează pe zi ce trece. A fost reabilitată acum câţiva ani prin programul „Cultura 2000” şi transformată în centru multicultural. Acest lucru o face unică în România şi, cel puţin, în Europa. Aici au loc în fiecare săptămână concerte de muzică cultă, expoziţii de pictură, fotografie şi chiar proiecţii de filme.
Recent, Sinagoga s-a îmbogăţit cu două tablouri ale artistului Ştefan Pelmuş, care a donat aceste lucrări ce au şi o tematică corespunzătoare. Acustica sălii mari a fost remarcată încă de la concertul inaugural, şi mulţi sunt de părere că este mai bună decât cea a Ateneului Român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite