Simirad dă cu piciorul banilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean renunţă la Centrul de Arte şi Meşteşuguri, proiect co-finanţat de Uniunea Europeană. În locul acestuia, Simirad vrea să amenajeze birouri pentru subordonaţii săi, cheltuind de două ori mai mulţi bani, exclusiv din fonduri publice.

Şeful CJ a anunţat că intenţionează să renunţe la un proiect finanţat din bani europeni prin programul Phare, „Centrul de Arte şi Meşteşuguri”.

Proiectul a fost evaluat iniţial la peste 520.000 euro, din care CJ trebuia să contribuie cu 10% din valoare. Centrul urma să fie amenajat la Casa Agronomului din Bucium, unde meşterii populari din judeţele Regiunii Nord-Est şi din Republica Moldova urmau să se întâlnească şi să facă schimb de experienţă.

De asemenea, meşteri renumiţi din regiune ar fi ţinut cursuri tinerilor învăţăcei. Mai mult, la Centrul de Arte s-ar fi comercializat produse tradiţionale specifice zonei.

„Am organizat licitaţia de lucrări de mai multe ori şi nu s-a prezentat nimeni. Devizul de lucrări a fost refăcut, iar proiectul de modernizare a ajuns la 1,5 milioane de euro, din care noi am primi de la UE doar aproximativ 500.000 euro. Cred că este un proiect păgubos pentru CJ”, a explicat Simirad.

Acesta a mai spus că va prezenta consilierilor judeţeni propunerea de a renunţa la acest proiect. Autorităţile judeţene au cu totul alte priorităţi. Simirad a decis să-i evacueze pe chiriaşii din spaţiile CJ de la Casa Agronomului şi din strada Vasile Alecsandri nr.6, pentru a muta în acele clădiri câteva servicii din cadrul instituţiei.

Vilă de protocol în locul Centrului de Arte

Fireşte, mai întâi cele două clădiri trebuie recondiţionate, pe cheltuiala Consiliului Judeţean. „Cred că vom cheltui în jur de trei milioane lei din buget pentru reparaţii. Vreau să fac clădiri de referinţă cu sume suportabile.

În Bucium aş putea face o vilă de protocol”, a spus şeful CJ. Practic, în locul unui centru destinat meşteşugarilor, clădirea din Bucium ar putea fi ocupată de funcţionari sau chiar de oficialii aflaţi în vizite la Iaşi.

Proiectul privind crearea unui Centru de Arte şi Meşteşuguri a demarat în 2006, în mandatul fostului preşedinte al CJ, Lucian Flaişer.

Acesta a şi obţinut, de altfel, promisiunea de finanţare din partea Uniunii Europene. Au fost organizate mai multe licitaţii pentru execuţia lucrărilor de recompartimentare a imobilului din Bucium care au eşuat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite