Silviu Ionescu se simte hărţuit de statul Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomatul declară că autorităţile din Singapore s-au mai folosit de camere video pentru a-l discredita. El mai acuză faptul că i se interceptau informările către Bucureşti. Silviu Ionescu susţine că în Singapore i se interceptau informările făcute la Bucureşti şi, pentru a fi compromis, în urmă cu trei ani i se înscenase un alt accident rutier.

Anchetat în cazul accidentului rutier din decembrie 2009, din Singapore, în care tânărul Tong Kok Wai (30 de ani) şi-a pierdut viaţa, iar alte două persoane au fost grav rănite, diplomatul Silviu Ionescu (50 de ani) se declară nevinovat. „Am devenit centrul unei campanii de presă agresivă şi nedreaptă.

Citeşte şi:

Presa din Singapore: Tăcere ciudată în România, în cazul Silviu Ionescu

Silviu Ionescu riscă să fie condamnat la moarte prin spânzurare

MAE din Singapore: Afirmaţiile lui Silviu Ionescu sunt "revoltătoare"

Nimeni nu a stat să asculte şi ce dovezi am eu. Toţi mă văd gata condamnat", afirmă Ionescu.

Potrivit acestuia, atacurile din Singapore, grupate sub forma unei campanii de denigrare a propriei persoane, ar fi fost comandate" de la nivel înalt".

Ciudata conversaţie

Silviu Ionescu pune insistenţele statului singaporez de a fi arestat pe seama unor informaţii conţinute de notele trimise de el, în perioada în care era însărcinatul cu afaceri al României.

„Am dovezi că anumite persoane, profitând şi de sistemul informatic încă incomplet pus la punct, au interceptat şi folosit informaţii împotriva mea", consideră Ionescu. Potrivit fostului ataşat economic la Singapore, informările trimise în ţară sunt o cerinţă obligatorie pentru fiecare diplomat trimis peste hotare.

„În primii doi ani nu am trimis nicio astfel de informare. Nici nu puteam, şi dacă aş fi vrut, eram prea ocupat. Din acel moment însă mi s-au cerut expres şi m-am conformat". Ionescu povesteşte şi „o întâmplare" care l-a făcut să ajungă la concluzia că rapoartele către ţară i-au fost interceptate.

„Eram într-un mall local şi m-am întâlnit cu un om de afaceri pe care îl cunoşteam cât de cât. M-a invitat la o cafea şi am început o discuţie despre un proiect în care fusesem implicat până la acel moment, privind deschiderea în România a unei televiziuni singaporezo-chineză. La un moment dat, de nicăieri, mă întreabă cum pot să lucrez la un astfel de proiect şi să-i vorbesc de rău pe singaporezi. Nu putea şti asta decât dacă cineva îmi interceptase informările trimise acasă. M-am asigurat de asta", povesteşte Ionescu.

Tentativa

Sub rigorile confidenţialităţii diplomatice, Silviu Ionescu povesteşte vag şi despre conţinutul rapoartelor trimise în ţară. „Am informat asupra unor lucruri deja ştiute. Lipsa libertăţii de orice fel, continuarea pedepsei cu tortura sau imposibilitatea de a avea dreptul să iei cuvântul în public". Ionescu consideră că, odată cu interceptarea acestor informări, s-a deschis o campanie la adresa sa, consolidată şi prin presiunile pe care statul singaporez le pune pe cel român, pentru pedepsirea sa. „Niciun stat normal din lumea asta nu face aşa ceva. Statul român a fost practic ameninţat să mă predea legat", consideră Ionescu.

În sprijinul acestei convingeri, Ionescu scoate la iveală un presupus precedent. „Au mai încercat să mă prindă într-o astfel de capcană în 2007. Sosise pe adresa ambasadei o hârtie de la poliţia locală în care îmi spuneau că am fost surprins de camerele stradale de luat vederi în timp ce fusesem implicat într-un accident rutier. Eram ameninţat că, dacă nu mă prezint de urgenţă, risc chiar închisoarea. M-am dus şi am vorbit cu ei. Evident că eram nevinovat. Atunci nu le-a ieşit, acum da", declară Silviu Ionescu.

Misteriosul domn Karastergios

În urmă cu două săptămâni, ziarul „Adevărul" a publicat un articol în care arăta că Silviu Ionescu i-a dat unui cetăţean grec 28.000 de euro. Numele grecului poate fi găsit pe internet în dreptul unor anunţuri de angajare a unor tinere în cluburile de karaoke din Singapore.

Situaţia este explicată de diplomat astfel: „În niciun caz nu este domnul George Karastergios autorul acelor anunţuri. Banii au fost donaţi pentru că dânsul este bolnav de cancer. Am şi hârtii care-i pot dovedi boala. Dânsul mi-a dat cuvântul că nu el a dat acel anunţ şi îl cred. Mai ales că, între timp, am aflat că are site pe Facebook şi putea lansa direct de acolo acel anunţ", încheie Silviu Ionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite