S-a spart gheaţa pentru cea mai rece vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca hotelul de la Bâlea Lac să fie gata până în Ajunul Crăciunului, peste 50 de muncitori lucrează mai bine de 10 ore pe zi la ridicarea celor zece camere şi a restaurantului de gheaţă.Cazarea la minus 4 grade Celsius costă 99 de lei, pe zi. Anul acesta, tema Hotelului de Gheaţă este Think Cold – Gândire la Rece, iar camerele poartă numele unor filosofi.

Anul acesta, zăpada a venit anul acesta destul de târziu la Bâlea Lac, aşa că amenajarea Hotelului de Gheaţă, aflat la al patrulea sezon, a început şi ea cu întârziere. Zeci de meşteri dulgheri şi zidari din satele de la poalele Făgăraşilor muncesc zi-lumină cu apă, zăpadă şi gheaţă, ca să ridice hotelul până în Ajun de Crăciun, la 24 decembrie.

Se lucrează zi-lumină

Pe lângă condiţiile vitrege de la peste 2.000 de metri altitudine, ger şi vânt, meşterii nu au nici suficientă zăpadă în apropiere, pentru că la Bâlea a nins doar puţin peste o jumătate de metru.

„Este destul de greu pentru că, dacă în alte părţi a nins, sus nu avem foarte multă zăpadă, dar ne luptăm însă cu vântul. Din această cauză trebuie să cărăm zăpada de la o oarecare distanţă. Se lucrează însă de dimineaţă de la ora 8.00, până seara la 21.00", a declarat Leo Klingeis, dirigintele de şantier.

Fiecare dintre cei peste 50 de muncitori are o misiune dificilă. În timp ce unii taie gheaţa din lac şi o transportă la locul construcţiei, alţii o finisează, iar zidarii aşază blocurile de gheaţă unul peste altul. Pe post de mortar, ei folosesc zăpadă şi apă.

Zece camere şi meniu special

De săptămâna trecută, când a început construcţia, au fost ridicate deja două camere şi o parte din restaurant. Hotelul, proiectat de arhitectul sibian Vlad Mitea, va avea în final 10 camere, restaurant şi club, cu o esplanadă pe care vor fi statui de gheaţă. „Nu ştim încă ce statui vor fi, pentru că vrem să facem un concurs pentru realizarea lor", a precizat Inge Florea, administratorul Ice Hotel.

Pentru oaspeţii restaurantului din Ice Hotel Cold Think se lucrează la un meniu special, cu patru feluri de mâncare, care va costa 150 de lei. Şi programul de agrement, promit administratorii, va fi unul special. Pe lângă petrecerile ce vor avea loc la Ice Hotel, turiştii care urcă la Bâlea vor putea să se distreze şi la Winter Park, un complex de patru pârtii de schi, snowboard şi sanie cu grade diferite de dificultate pentru adulţi şi pentru copii.

Rezervat de Revelion

Dacă în anii trecuţi, construcţia dura mai bine de o lună, acum acesta va fi gata în două săptămâni şi jumătate, pentru ca turiştii care şi-au rezervat deja un loc într-una dintre camerele care poartă nume de filosofi, să se poată bucura de Sărbători la peste 2.000 de metri altitudine.

Turiştii mai pot rezerva încă o cameră între Crăciun şi Revelion, sau după Anul Nou. „Pentru Revelion, hotelul este rezervat", a precizat Leo Klingeis. Hotelului i se va mai adăuga un obiectiv turistic, din ianuarie, şi anume Biserica de Gheaţă. Suma investită în Hotelul de Gheaţă în acest an este de 35.000 de euro, mai mare decât anul trecut, pentru că şi confortul este sporit.

40.000 de turişti, aşteptaţi la munte

În staţiunile Predeal, Poiana Braşov şi Bran Moeciu sunt aşteptaţi în primul weekend cu zăpadă peste 40.000 de turişti. Traficul spre Poiana Braşov va fi restricţionat în cazul în care se vor ocupa în totalitate locurile de parcare.

Zăpada din Parâng, numai bună pentru schiuri şi sănii

Pregătirile pentru primirea turiştilor în staţiunea de schi de lângă Petroşani sunt pe ultima sută de metri.

Stratul de zăpadă măsoară peste 30 de centimetri, iar cabanierii spun că acest weekend este un test bun pentru Sărbători. „Acum se poate schia cât de cât bine pe Pârtia Telescaun, dar ninge şi cred că se vor deschide şi restul pârtiilor", a spus Maria, o turistă din Cluj-Napoca aflată deja la schi în Parâng. Preţurile acceptabile şi condiţiile oferite de cabanieri atrag turiştii chiar dacă este un an de criză.

„Cabanele sunt ocupate în proporţie de circa 80% în perioada Sărbătorilor. Suntem gata cu pregătirile şi se anunţă ninsoare, aşa că vor fi condiţii pentru amenajarea pârtiilor", a precizat Vasile Paucu, administrator de pensiune.

Drumul judeţean care face legătura între Petroşani şi staţiunea Parâng este deschis traficului doar până la punctul de îmbarcare al telescaunului. Cei care urcă în staţiune cu autovehiculele se pot alege cu amenzi din partea jandarmilor pentru că încalcă interdicţia de a se circula pe un drum închis pe timp de iarnă.

„Telescaunul Parâng funcţionează la capacitate maximă atât timp cât este nevoie", a explicat Gigi Pogan, şeful instalaţiei de transport pe cablu din Parâng.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite