I-am luat pe bulgari la câinii poliţiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Iuga şi Ben au format echipa cea mai apreciată
Petru Iuga şi Ben au format echipa cea mai apreciată

Cinci din şase premii ale Campionatului de Dresaj al Câinilor de Serviciu, de la Sibiu, au fost adjudecate de echipele din MAI. Singura echipă din Bulgaria care a urcat pe podium a recunoscut că a câştigat întrucât a avut noroc.

Centrul Chinologic din Sibiu, singura şcoală de dresaj de câini poliţişti din ţară, a dovedit încă o dată că sunt lucruri la care ne pricepem mai bine decât vecinii noştri de la sud. Şcoala de Dresaj a găzduit Campionatul de dresaj al câinilor poliţişti din instituţiile MAI. De la Sibiu au participat şase echipe.

Citiţi şi:

Câinele-poliţist Johnny are zece misiuni la activ

VIDEO/ Vezi cum sunt prinşi infractorii de câinii poliţişti

Cei mai iscusiţi câini poliţişti se întrec la Sibiu

De departe, Ben şi instructorul său, Petru Iuga, au format echipa cea mai apreciată. Ben este un ciobănesc german în vârstă de şase ani, iar de trei ani formează împreună cu Petru o echipă de succes. Ben a obţinut premii la campionate din Franţa şi Bulgaria şi este cel mai bun la detectat droguri.

La campionatul de la Sibiu s-a clasat pe primul loc la competiţia de depistat stupefiante. „Nu greşesc cu nimic dacă spun că, în comparaţie cu câinele care a concurat alături de Beni la căutare de stupefiante, noi stăm mult mai bine. Ar fi un scor de 3 la 1 pentru România", spune mândru Petru Iuga.

Vin să ia lecţii

Că patrupedele de la noi sunt mai bine pregătite ştiu foarte bine şi participanţii din Bulgaria. Majoritatea vin la competiţiile noastre pentru a mai „fura" meserie. Ce-i drept, un premiu din şase l-au luat şi ei, la proba de „câine universal". Tsito, un ciobănesc german de trei ani a fost medaliatul. Nu a scăpat însă de furia celor care au luat locul doi şi trei, fiind „lătrat" la urcarea pe podium.

Tsito are la activ prinderea mai multor hoţi, iar în Bulgaria locuieşte în aceeaşi casă cu instructorul lui. „Îl ţin acasă. I-am făcut o cuşcă în curte şi suntem, practic, de nedespărţit. Muncim mult, dar ne mai şi jucăm. Mingea e jucăria lui preferată şi nimic nu‑l face mai fericit decât recuperarea ei. Acum, că e campion, ne vom juca pe săturate. Oricum, câinii de aici, din România, sunt extrem de buni. Nici nu ştiu cum de am câştigat. Cred că am avut mare noroc", recunoaşte Nicolai Pascalev, instructorul lui Tsito.

Arbitrii ne recunosc valoarea

Bulgarul Tsito s-a dovedit „câinele universal“

Despre câinii poliţişti români şi arbitrii spun că sunt cei mai buni. „De la an la an, câinii de la noi ne demonstrează că sunt tot mai bine pregătiţi şi mai perfecţionaţi. Cei din Bulgaria nu sunt aşa, dar văd că vin la competiţii şi încearcă să fure experienţă. Ei au avut chiar multe rateuri în această competiţie. Singurul lucru la care stau bine este disciplina", spune Sergiu Tătărucă, arbitru al competiţiei.

Unul dintre cele mai bune exemplare canine de la Centrul Chinologic din Sibiu este Athos. În luna august, el a participat alături de instructorul său la o acţiune desfăşurată în trei porturi maritime spaniole. Ciobănescul german în vârstă de cinci ani a „mirosit" atunci zece transfugi

Demonstraţii de „miros fin"

Peste 20 de patrupede din instituţiile Ministerului Administraţiei şi Internelor din România, dar şi din Bulgaria s-au întrecut, săptămâna aceasta, la Sibiu, în cadrul Campionatului Naţional de Dresaj al Câinilor de Serviciu.

Câinii poliţişti au concurat pe trei discipline: „detectarea stupefiantelor", „depistarea substanţelor explozive" şi „câine universal". Patrupedele au avut de descoperit droguri sau explozibili în colete, maşini sau spaţii închise şi au făcut şi demonstraţii de apărare şi atac.

Bulgarul Tsito s-a dovedit „câinele universal“
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite