Şi-a dat pensia sinistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranul de război Radu Vasile este la al treilea gest de acest fel Ieşeanul şi-a donat ieri pensia de 1.000 de lei persoanelor afectate de inundaţii. Acum trei luni, bătrânul a ajutat

Veteranul de război Radu Vasile este la al treilea gest de acest fel

Ieşeanul şi-a donat ieri pensia de 1.000 de lei persoanelor afectate de inundaţii. Acum trei luni, bătrânul a ajutat cu 2.000 de lei victimele cutremurului din China.

În ultimii trei ani, pensionarul Radu Vasile (93 de ani), veteran de război şi fost deţinut politic, a făcut trei donaţii simbolice pentru ajutorarea semenilor aflaţi în necaz.

Chiar ieri, bătrânul a donat 1.000 de lei pentru sinistraţii afectaţi de inundaţii, din zona Moldovei. În alte cazuri, fostul avocat nu s-a rezumat doar la a oferi o mână de ajutor celor de lângă el, ci a trimis bani chiar şi oamenilor aflaţi în necaz la zeci de mii de kilometri depărtare.

Ambasadorul chinez i-a mulţumit

"Nu cred că trebuie să te gândeşti foarte mult pentru a face un lucru bun. Îl faci pur şi simplu, deoarece aşa te sfătuieşte conştiinţa. Dacă i-am ajutat câtuşi de puţin pe străini, cum aş putea să nu fac ceva şi pentru semenii mei, oameni din aceeaşi ţară cu mine?", a declarat Radu Vasile.

După ce şi-a donat două pensii chinezilor loviţi de cutremur, ambasadorul acestei ţări l-a sunat pe ieşean pentru a-i mulţumi personal pentru gestul umanitar.

Un destin rupt din istorie

Fostul deţinut Radu Vasile a trecut prin cele mai negre perioade ale istoriei de la începutul secolului trecut, a făcut 12 ani de temniţă grea la Aiud, Gherla, Iaşi şi şase ani de domiciliu forţat în Bărăgan alături de soţia sa. În satele Bărăganului a avut drept tovarăşi de suferinţă oameni de valoare, precum istoricul Adrian Marino. Întrebat ce l-a făcut să trecă peste chinurile temniţelor, Radu Vasile spune sincer că, spre deosebire de colegii de celulă, "Nu Dumnezeu a fost salavarea mea de la teminiţă, ci tocmai gândul că acolo voi muri".

Suflet generos

martie 2005: îşi oferă pensia pentru a-i elibera pe cei trei ziarişti români ţinuţi ostateci în Irak
mai 2008: trimite 2.000 de lei chinezilor afectaţi de cutremur
august 2008: donează 1.000 de lei sinistraţilor din zona Moldovei

Dacă i-am ajutat cât de puţin pe străini, cum aş putea să nu fac ceva şi pentru semenii mei, oameni din aceeaşi ţară cu mine?
Radu Vasile, pensionar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite