Show aerian cu emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Show aerian cu emoţii
Show aerian cu emoţii

Competiţia de acrobaţie aeriană FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula a început cu emoţii pentru organizatori şi piloţi. O ploaie torenţială, care a inundat vineri mai multe zone de pe litoral, a ţinut avioanele la sol până după-amiaza şi a creat o întârziere de mai bine de două ore în program.

Ieri însă, vremea a ţinut cu piloţii, care au putut decola conform programului de pe aerodromul din Tuzla. Competiţia a fost deschisă de primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a sărit cu paraşuta de la 3.000 m, împreună cu un instructor, şi a aterizat direct pe plaja de la Mamaia.

Apoi, în jurul orei 11.00, a început prima etapă a competiţiei, care a putut fi urmărită de pe plaja de la Cafe del Mar, în zona Cazino Mamaia. În prima probă de concurs, fiecare pilot a avut de executat şase figuri acrobatice stabilite de organizatori, în cel mai scurt timp posibil. În a doua, piloţii au prezentat câte un program freestyle de trei minute, singura cerinţă fiind să facă spectacol.

Iniţial, etapele concursului erau programate în două zile diferite. De teamă că vremea le-ar putea crea din nou probleme, organizatorii au decis însă să comaseze ambele etape într-o singură zi. Astfel, puţin după ora 15.00, piloţii au intrat din nou în concurs, repetând aceleaşi două probe de competiţie. 

Elita aviaţiei mondiale

Piloţii care au participat la competiţie fac toţi parte din elita acrobaţiei mondiale. Castor Fantoba este campionul en titre al Spaniei, rusoaica Svetlana Kapanina este multiplă campioană mondială la femei, Hubie Tolson este campionul Statelor Unite, iar Tom Cassels, multiplu campion al Marii Britanii.

image

Piloţii le-au transmis spectatorilor toată dragostea lor  Foto: Mihai Ciobanu

Ungurul Zoltan Veres deţine recordul pentru cel mai mare număr de tonouri efectuate succesiv, germanul Philipp Steinbach este pilot şi designer de avioane de acrobaţie, Renoud Escalle, de trei ori campion al Franţei, iar Pierre Marmi, de şapte ori campion al Elveţiei.

Premiul cel mare al competiţiei este de 10.000 de euro, oferit pilotului care obţine cel mai bun timp la finalul con­cursului.

Final incandescent

După o luptă strânsă între primii clasaţi, podiumul s-a configurat astfel: 1.  Castor Fantoba - Spania (39,97 secunde); 2.  Svetlana Kapanina - Rusia (42,94 secunde); 3.  Zoltan Veres – Ungaria (56,37 secunde). Câştigătorii vor fi premiaţi azi, după demonstraţiile aeriene programate între 11.00 - 15.00, pe plaja de la Cafe del Mar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite