FOTO Sfârşitul Ceauşeştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul mormânt al soţilor Ceauşescu, făcut din marmură roşie, a fost sfinţit ieri
Noul mormânt al soţilor Ceauşescu, făcut din marmură roşie, a fost sfinţit ieri

Rămăşiţele soţilor Ceauşescu au fost depuse într-un mormânt din marmură roşie, fără cruce. După 21 de ani, cei doi sunt din nou împreună.  Noul mormânt se află în mijlocul Cimitirului Ghencea Civil, la 15 metri de fostul loc de odihnă al lui Nicolae Ceauşescu şi la 45 de metri de cel în care fusese îngropată soţia sa.

VEZI AICI FOTOGALERIE!

De când rămăşiţele soţilor Ceauşescu au fost reînhumate în Cimitirul Ghencea Civil, locul de odihnă şi reculegere şi-a reevaluat capacităţile turistice. Sezonul de vizite şi pelerinaj s-a redeschis, funcţionând acum la maximă capacitate pentru curioşi şi nostalgici.

Citiţi şi:

Ceauşescu, primul vânător al ţării

De fapt, de când cu lămurirea misterului privind identitatea celor ce fuseseră îngropaţi la sfârşitul lui 1989, până şi grupurile de oameni care se prezintă constant pentru a le prezenta omagiile foştilor soţi se simt mai în siguranţă. Sau, în cuvintele unuia dintre numeroşii vizitatori de ieri, „e mai bine acu', măcar ştii cui laşi florile".

Până şi priveliştea este mai ispititoare. În locul fostelor morminte, mici, neîngrijite şi meschine, însoţite de două cruci din metal, rămăşiţele lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu au fost acoperite cu o marmură groasă de culoare roşie. Procurată direct de la firma Titan Mar, aparţinând lui Adriean Videanu.

Din nou împreună

Fostul mormânt al lui Nicolae Ceauşescu

Fostul mormânt al lui Nicolae Ceauşescu

Noile morminte se află la aproximativ 15 metri de fostul loc de odihnă al lui Nicolae Ceauşescu şi la 45 de metri de cel în care fusese îngropată Elena Ceauşescu. Înainte de reînhumare, mormintele celor doi erau la o distanţă de aproximativ 30 de metri: Nicolae Ceauşescu se afla pe partea stângă a aleii principale, obturat de un alt mormânt, şi flancat din spate de un WC public, în timp ce rămăşiţele fostei sale soţii se aflau pe partea dreaptă a aleii, în spatele unei mici capele. 

În noua poziţie, Ceauşeştii sunt îngropaţi împreună, într-un mormânt impunător, din marmură groasă, roşie, fără o cruce clasică, ci doar o placă. Pe piatra de mormânt stă scris doar: „Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România 1918-1989" şi, dedesubt, „Elena Ceauşescu, 1919-1989". Noul mormânt se află chiar lângă aleea construită lângă capela mare, situată în mijlocul cimitirului.

Fostul mormânt al Elenei Ceauşescu

Fostul mormânt al Elenei Ceauşescu

Concesionat pe 49 de ani

Potrivit reprezentanţilor Cimitirului Ghencea Civil, rămăşiţele celor doi dictatori au fost puse, înainte de reînhumare, în doi saci speciali, de plastic. Noua groapă măsoară doi metri în lungime şi are o lăţime de 1,20 metri, iar placa de mormânt din marmură a fost adusă, miercuri, de către Mircea Oprean, fostul soţ al Zoei Ceauşescu.

Cavoul în care au fost reînhumate rămăşiţele foştilor dictatori a fost concesionat de către rudele aflate în viaţă pentru o perioadă de 49 de ani. Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor afirmă că locurile de veci unde au stat până acum Nicolae şi Elena Ceauşescu vor fi nivelate şi nimeni nu va mai fi înmormântat acolo.

Turismul de cimitir

Ieri-dimineaţă, imediat după sfinţirea noului mormânt, Mircea Oprean a organizat un scurt parastas, mai mult în secret, la care nu a participat nici măcar Valentin Ceauşescu. Pe piatra de mormânt se aflau mai multe coroane de flori, dintre care sărea în ochi cea depusă de acelaşi Mircea Oprean (alături de fosta sa soţie şi fiică a Ceauşeştilor, Zoia), alcătuită din trandafiri în trei culori: roşu, galben şi albastru.  În scurt timp, noul mormânt şi-a reluat rolul de obiectiv turistic al zonei, fiind vizitat de zeci de admiratori şi curioşi. Rolul de ghizi turistici a fost preluat de cei doi responsabili cu paza cimitirului, perfect documentaţi la zi cu cifre, date, dimensiuni, ba chiar şi elemente de cancan. Prin cimitir se vehicula ieri, spre şocul şi interesul absolut al curioşilor, că „Nicu a fost mai greu decât ea atunci când l-au coborât".

Voican Voiculescu: „Şi au fost betonaţi..."

Pe 26 decembrie 1989, Ceauşeştii erau băgaţi în morga Spitalului Militar Central. Vecin de frigider le era o veche cunoştinţă: generalul Vasile Milea. Cum cei care se ocupaseră de procesul de la Târgovişte erau ocupaţi cu constituirea noului guvern, responsabilitatea înmormântării i-a revenit lui Gelu Voican Voiculescu.

„S-a filmat totul, dar numai pentru noi"

În condiţiile în care moartea celor doi fusese una violentă, iar legea prevedea ca în astfel de situaţii să existe un act constatator, generalul Victor Stănculescu a aranjat totul, printr-un apel telefonic la Institutul Medico-Legal. Acelaşi Stănculescu s-a ocupat şi de obţinerea unor gropi la Cimitirul Ghencea Civil, dar şi de cruci, nume fictive şi sicrie.

„Când am plecat de la Spitalul Militar, uitaserăm crucile. La cimitir ne aşteptau colonelul Baiu, pentru filmare, şi maiorul Mugurel Florescu. I-am băgat pe el în stânga şi pe ea în dreapta. S-a filmat totul, dar numai pentru noi, nu cu titlu de a da public. Să fie... Şi au fost betonaţi", declara Gelu Voican Voiculescu, în 30 mai 1994, la audierea din cadrul Comisiei „Decembrie 1989". Pe crucea de la căpătâiul lui Nicolae Ceauşescu era trecut "Colonel Enache", iar pe cea a Elenei Ceauşescu - "Locotonent-colonel Petrescu".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite