Sfârşitul de an şcolar aduce cheltuieli pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii se pregătesc pentru sfârşitul anului şcolar. Părinţii elevilor din clasele terminale strâng bani pentru banchetul şi cadourile învăţătorilor şi diriginţilor.

Părinţii elevilor din clasele I, IV, VIII şi XII sunt nemulţumiţi din cauza sumelor mici de bani care se alocă pentru festivitatea de sfârşit de an. Odată cu terminarea fiecărui an şcolar, părinţii  ai căror copii sunt încă pe băncile şcolii, sunt nevoiţi să scoată din buzunare bani buni pentru coroniţe, cărţi de premii, cadouri pentru învăţătoare sau diriginte. Părinţii absolvenţilor mai au o cheltuială în plus pentru banchet şi albume foto.
În multe cazuri, aceste sume depăşesc posibilităţile unora dintre părinţi. Până acum, părinţii nu ştiu cu exactitate câţi bani vor fi alocaţi pentru toate acestea. „În fiecare an se alocă sume mici pentru cadoul doamnei învăţătoare. Eu sunt casiera clasei şi anul acesta, încă nu am decis cât se va pune”, declară Daniela Rednic, una dintre mămici, al cărei fiu este elev în clasa IV.

Sume mai mari la grădiniţe

„Copii îi vor duce cu siguranţă un buchet de flori învăţătoarei, iar pentru cadou probabil că se va da câte 30 lei de fiecare, dar nu toţi părinţii îşi permit să dea mulţi bani pentru cadouri”, continuă aceasta. Unii părinţi susţin că banii pe care îi pun deoparte pentru copilul de la şcoală sunt mult mai puţini decât cei pentru grădiniţe.
„Eu am doi copii, unul la grădiniţă şi unul în clasa I la şcoală. Dar pentru cel de grădiniţă trebuie să plătesc mai mult decât pentru cel mai mare. Încă nu s-a discutat cu ce sumă vom cotiza pentru sfârşitul de an, dar în medie pe un an, cheltuim cam 200 de lei”, afirmă Vasile Pop, preşedintele unei asociaţii de părinţi.
Diplomele şi cărţile date ca premiu celor mici sunt sponsorizate uneori chiar şi de către dascăli. „Cheltuielile pentru finalul de an sunt suportate de către sponsori, părinţi şi uneori dascăli. De obicei, copiii primesc de la profesori şi părinţi câte o carte ca răsplată pentru rezultatele obţinute”, spune Ioan Marian Pop, directorul Şcolii cu clasele I-VIII, „Avram Iancu”.
Întâlnire de suflet pentru elevii clasei a VIII-a Pentru a aprofunda legătura care s-a stabilit de-a-lungul celor patru ani de şcoală, între ei şi profesori, elevii de clasa VIII, de la şcolile din oraş organizează întâlniri de suflet, prin care încearcă să-şi surprindă profesorii şi să le mulţumeacă pentru sprijinul şi cunoştinţele pe care le-au acumulat pe parcursul anilor.
„Am dat aproximativ 1.000 de lei pentru banchet, muzică, album şi ţinuta, fiului meu din clasa a VIII-a. Pentru cadoul profesorilor se va aloca doar din banii rămaşi de la banchet. E păcat, pentru că profesorii merită mai mult”, subliniază Daniela Dorolţan de 40 de ani. 

Sume mai mari pentru liceeni

Absolvenţii claselor a XII-a au scos mai mulţi bani din buzunare decât colegii lor din clasele mai mici. „Pentru banchet am cheltuit 200 de lei, pentru album 170 de lei, iar pentru cadoul dirigintei aproximativ 25 de lei. Cei 10 lei pentru diplome tot de părinţi au fost acordaţi”, clarifică situaţia Cornelia Pongratz, de 38 ani, al cărui fiu este elev în clasa XII la Grupul Şcolar „C.D Neniţescu”, Baia Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite