Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăitor în cetatea Nicomidiei, la începutul secolului al IV-lea, Sfântul Pantelimon făcea parte dintr-o familie cu convingeri religioase diferite: mama sa era creştină, iar tatăl -

Trăitor în cetatea Nicomidiei, la începutul secolului al IV-lea, Sfântul Pantelimon făcea parte dintr-o familie cu convingeri religioase diferite: mama sa era creştină, iar tatăl - păgân.
Tânărul Pantelimon a avut şansa să fie botezat şi îndrumat spre credinţa în Hristos de un preot, vestit pentru erudiţia sa, Sfântul Ermolae. În privinţa minunilor, în cărţile religioase, sfinţii părinţi au semnalat câteva exemple: a redat vederea unui orb, a înviat un copil muşcat de o viperă, a sporit hrana săracilor. Pentru curajul cu care şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu, Pantelimon a suportat cele mai cumplite torturi aplicate creştinilor. A sfârşit muceniceşte prin decapitare. Urăm celor care poartă alesul nume "La mulţi ani cu sănătate!"
În lumea satelor, mai ales în Muntenia, sunt botezaţi cu acest nume copiii din familiile modeste. Părinţii au convingerea că urmaşii lor vor avea noroc în viaţă prin ajutorul persoanelor generoase. Familiile în care au murit persoane în condiţii suspecte pregătesc un ritual de Sf. Pantelimon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite