Parade şi slujbe de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parade şi slujbe de Sfânta Maria
Parade şi slujbe de Sfânta Maria

Credincioşii din toată ţara vor prăznui mâine Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Turiştii aflaţi la malul mării vor participa la manifestările organizate cu prilejul Zilei Marinei, iar credincioşii vor merge în pelerinaj la mănăstiri.

La Constanţa, Brăila, Galaţi şi Mehedinţi, marinarii o vor celebra pe Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea lor. În zona Cazino Constanţa va avea loc, între orele 10.00 şi 12.00, o demonstraţie a Forţelor Navale Române, după care vor începe regata „Cupa Bricul Mircea“ şi jocurile sportive marinăreşti. După ora 18.30 începe marşul Fanfarei Marinei Române, iar de la ora 20.00 sunt programate concerte.

Autorităţile aşteaptă în acest weekend peste 160.000 de turişti „numai în unităţile hoteliere clasificate de Ministerul Turismului“, după cum a declarat Denisa Răucescu, consilier turistic.

Turiştii şi-au făcut programul pentru mâine. „Noi venim în fiecare an la mare în perioada asta şi mereu mergem să vedem parada din port. Este un spectacol inedit, nu-l vezi în fiecare zi“, a declarat Cătălin Vârvea, din Piatra Neamţ. Poliţiştii de frontieră din Mehedinţi vor participa la acţiunile dedicate Zilei Marinei în Portul Drobeta-Turnu Severin. Se vor depune coroane de flori în cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinăreşti precum trasul la parâmă, alergarea în sac, alergarea cu oul în lingură şi prinsul porcului sau a raţelor.

Şi la Brăila, dis-de-dimineaţă, va avea loc o paradă a navelor urmată de exerciţii şi jocuri marinăreşti. În paralel, zestrea Flotilei va fi prezentată vizitatorilor, iar pe Faleză va răsuna Muzica Militară a Garnizoanei Brăila. Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de Maria Dragomiroiu, Marin şi Ioana Cornea.

Nici la Galaţi nu vor lipsi ceremonialul religios tradiţional, parada navelor militare şi civile, defilarea trupelor de uscat sau jocurile marinăreşti.

Pelerinaj la moaşte

În judeţul Argeş, oraşul cel mai animat de sărbătoarea Sfintei Marii va fi Curtea de Argeş. La Mănăstirea Curtea de Argeş sunt aşteptaţi mii de credincioşi care vor veni să se roage la moaştele Sfintei Filofteia. Potrivit obiceiului, femeile culeg flori cu care merg la biserică şi le pun la icoana Sfintei Fecioare, după care împart fructe şi miere.

La ora 18.00, la Casa de Cultură din Curtea de Argeş va fi organizat un spectacol folcloric, muzical şi coregrafic, spectacol organizat în cadrul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului. Şi sătenii din Mărginimea Sibiului se vor aduna mâine în număr foarte mare la slujbele oficiate de preoţii satelor. De Sfânta Maria Mare mulţi dintre braşoveni merg în pelerinaje religioase la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, care adăposteşte o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni.

În satele din judeţul Mureş, femeile adună plante medicinale de leac, pentru că se spune că în această zi au o putere mai mare ca de obicei. Vâlcenii duc la biserică fructe pe care preoţii le slujesc şi care apoi sunt date de pomană pentru sufletele celor decedaţi.

Serbări câmpeneşti

Mâine, în Parâng, este organizat un festival al obiceiurilor şi muzicii tradiţionale momârlăneşti (păstoreşti, n.r.). Turiştii vor avea ocazia să se delecteze cu mâncăruri preparate chiar în faţa lor: balmoş cu brânză, varză cu carne de oaie sau berbecuţul la proţap.

Şi oltenii se pregătesc pentru bâlciuri şi petreceri câmpeneşti. Participanţii se vor delecta cu turtă dulce, halviţă, mici şi bere. (Material realizat în colaborare cu redacţiile Adevărul de Seară)

Ceremonii la poalele Ceahlăului

Singurul oraş de munte în care sunt organizate manifestări de Ziua Marinei este Bicazul, situat la o altitudine de 432 m, la confluenţa râului Bicaz cu râul Bistriţa, şi la 25 de kilometri de municipiul Piatra Neamţ. Festivităţile vor începe la ora 10.00 şi vor include ceremonialul de cufundare a coroanelor de flori în memoria mateloţilor care şi-au pierdut viaţa pe mare.

Zeul Neptun va da startul jocurilor marinăreşti şi al concursurilor pentru spectatori. Localnicii sunt invitaţi să participe la întrecerile de bărci şi hidrobiciclete, la concursurile de înot sau la vânătoarea de raţe. „Distracţia se mută la malul apei, unde spectatorii vor putea dansa în aer liber“, a declarat primarul Constantin Catrinoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite