Severinenii produc ferestre antiglonţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severinenii produc ferestre antiglonţ
Severinenii produc ferestre antiglonţ

O societate din municipiu are contracte atât cu firme din industria de apărare, cât şi cu hoteluri de lux din toată lumea

Ambasadele din România şi din mai toate statele lumii, hotelurile de lux, dar şi firmele din industria de apărare au încheiat contracte cu societatea Delignit Severin din municipiu pentru achiziţionarea de material antiglonţ, fabricat din lemn de fag.
Un metru cub din acest produs, în funcţie de densitate, se vinde la Bursa de Valori din Frankfurt cu sume cuprinse între 3.200 şi 6.000 de euro. Cu toate acestea, pe stocul societăţii nu există la ora actuală niciun gram de astfel de material.

Tehnologia germană a salvat societatea


După mai mulţi ani de bâjbâială în economia de piaţă românească, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) a fost divizat în mai multe societăţi.
Din 2004, platforma de prelucrare a placajului a fost preluată de concernul german Blomberger Holzindustrie, firma ce a inventat şi patentat placajul stratificat de fag antiglonţ. „După preluarea platformei de către firma germană, am încercat eficientizarea acesteia prin producerea acestui tip de placaj stratificat din fag, antiglonţ. De fapt, aici, la Severin se fabrică furnirul, iar în Germania se presează pentru a ajunge la stadiul de antiglonţ. Noi nu avem deocamdată prese speciale pentru această performanţă. De anul viitor ne vor aduce şi aici astfel de prese şi vom realiza acest produs în totalitate”, declară Cristian Sallai, Sales Manager.
Furnirul de fag se impregnează cu o soluţie pe bază de răşină fenolică, se presează la presiuni şi temperaturi foarte ridicate, astfel că densitatea pe metru cub ajunge la 1.350 de kilograme.
Anual, unitatea produce în jur de 1.000 de metri cubi de furnir pentru placajul antiglonţ. Avantajul produsului este aspectul estetic plăcut, faptul că are proprietăţi antiglonţ, se prelucrează mai uşor decât fierul şi nu face zgomot la lovire.
„Ambasadele şi hotelurile de lux au geamuruile antiglonţ, însă nu şi ramele, prin acestea putând trece glonţul. Noi am venit cu acest produs. Arată frumos şi, totodată, împiedică glonţul”, mai spune Sallai.

Placajul ar putea fi folosit şi de CFR


Conform declaraţiilor managerului Cristian Sallai, din 2008, de când a început producţia acestui tip de placaj, mai multe sectoare economice şi-au arătat interesul pentru achiziţionarea lui.
„Acest tip de placaj antiglonţ este folosit şi în industria de apărare, în interiorul tancurilor. Mai mult, în ultima perioadă, firmele ce produc şină de cale ferată şi-au arătat interesul pentru acest produs, care poate înlocui plăcuţele din fier ce se folosesc la îmbinarea şinelor. Are aceleaşi proprietăţi ca fierul, însă nu face zgomot la trecerea trenului“, susţine Sallai.
La firma din Severin lucrează 350 de salariaţi, iar din 2007 unitatea este cotată la Bursa de Valori de la Frankfurt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite