Severin sifona bani de la UE la prieteni din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin, surprins de ziariştii de la „Sunday Times“ cu camera ascunsă cand accepta „Euroşpaga“
Adrian Severin, surprins de ziariştii de la „Sunday Times“ cu camera ascunsă cand accepta „Euroşpaga“

Procurorii DNA au declanşat urmărirea penală împotriva lui Adrian Severin (PSD) pentru decontarea unor cheltuieli false din fondurile Parlamentului European.

Adrian Severin (PSD) s-a ales cu noi acuzaţii în în dosarul „Euroşpaga", în care este anchetat de procurorii anticorupţie. Chemat, ieri, la DNA, pentru a da declaraţii, Severin a fost acuzat şi că ar fi pompat bani europeni în câteva firme controlate de apropiaţi de-ai săi.

Conform unor surse apropiate anchetei, firmele erau controlate de familia unei colege de la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai", unde Severin este director coordonator. Toate aceste firme, susţin procurorii, ar fi fost create special pentru a „absorbi" fonduri de la Parlamentul European.
Înfiinţate în 2007, când Adrian Severin şi-a început mandatul de europarlamentar, societăţile au avut, în acel an, cifre de afaceri reflectate în contractele primite de la Severin.

Deconturi cu documente false

„Procurorii au extins cercetările faţă de Adrian Severin, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume «folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată»", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Documentele prezentate de procurori se referă la mai multe contracte de consultanţă, în valoare de 436.663 de euro, încheiate cu firmele controlate de colega de partid şi de institut a europarlamentarului.

Dosarul „Euroşpaga"s-a extins

În primăvara lui 2011, reporterii de la „Sunday Times", care s-au recomandat lobby-işti, l-au filmat pe europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, în timp ce promitea că va face demersuri, contra cost, pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Ulterior, Severin a trimis un e-mail falşilor lobby-işti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere".

Pe 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică „The Sunday Times" împotriva eurodeputatului român.

Dintr-un dosar în altu'

Plecând de la dosarul „Euroşpaga", DNA a descoperit că Severin "folosea sau prezenta documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite