Portul Severin va intra în administrarea primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Severin va intra în administrarea primăriei
Portul Severin va intra în administrarea primăriei

Unitatea portuară riscă să nu aibă acces la investiţii europene până în 2012

Cele cinci porturi din judeţul Mehedinţi, Drobeta Turnu Severin, Orşova, Gruia, Tisoviţa şi Şniviţa, urmează să fie preluate de către administraţiile publice locale.
Primarul municipiului, Constantin Gherghe, este convins că preluarea portului de către administraţia publică locală va relansa economia şi turismul din zonă. „Am desemnat o echipă de cinci oameni, care va analiza această preluare. Cred că este un lucru bun pentru port, pentru primărie şi pentru populaţia acestui oraş. Oamenii aşteaptă de peste 20 de ani un port civilizat. Noi îl vom oferi“, a declarat primarul Gherghe.

Valuri în porturile României


La ora actuală, cele cinci porturi mehedinţene sunt deservite de 38 de angajaţi. Veniturile lor lunare se ridică la 300.000 de lei, iar cheltuielile sunt mai mari cu peste 20.000 de lei.
În ceea ce priveşte portul Orşova, primarul Constantin Brăgaru încă nu este sigur de viitorul preluării acestuia de către primărie. „Vom discuta mâine despre preluare. Pe mine nu prea mă încântă, cred că ministrul Transporturilor vrea să arunce povara pe umerii altora“, susţine primarul Orşovei.
Dacă proiectul va fi implementat, şapte porturi dunărene, printre care şi Severinul, ar putea pierde banii veniţi de la Uniunea Europeană. „Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (CNAPDF) SA Giurgiu a realizat un proiect în valoare de 170 de milioane de euro, de modernizare a şapte porturi româneşti. Portul Severin va pierde astfel 23 de milioane de euro. Mai mult, se pierd şi cei 200.000 de euro plătiţi Institutului de Proiectare Comsitrans Bucureşti. Banii vor trebui returnaţi, însă de către cine? Mai mult, CNAPDF va pierde şi alţi 2,4 milioane de euro, pe proiectul aprobat privind preluarea deşeurilor şi reziduurilor de la navele comerciale de pe Dunăre. Porturile care vor intra în administraţia primăriilor nu vor avea acces la programe de investiţii până în 2012. În consecinţă, CNAPDF va pierde sute de milioane de euro în urma acestei idei a ministrului“, declară directorul general al CNAPDF Giurgiu, Dănuţ Ofiţeru.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite