Sever Mureşan, arestat la cererea autorităţilor franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Băncii Dacia Felix, Sever Mureşan, este acuzat de procurorii francezi că ar fi ordonat uciderea unui om de afaceri elveţian şi ar fi comis pe teritoriul francez mai

Fostul preşedinte al Băncii Dacia Felix, Sever Mureşan, este acuzat de procurorii francezi că ar fi ordonat uciderea unui om de afaceri elveţian şi ar fi comis pe teritoriul francez mai multe infracţiuni economice. Curtea de Apel Bucureşti a emis ieri un mandat de arestare preventivă, în vederea predării acestuia, în Franţa, în baza unui mandat european emis de Tribunalul de Mare Instanţă din Lille. Executarea predării se va discuta săptămâna viitoare. Sever Mureşan a fost ridicat de procurori joi seară de la masa unui restaurant din parcul Herăstrău, în timpul unei întâlniri de afaceri. Omul de afaceri nu s-a împotrivit oamenilor legii. Pe numele lui este emis un mandat de arestare internaţional, sub acuzaţiile de tentativă de omor, spălare de bani, fals şi uz de fals şi fals de monedă, fapte petrecute pe teritoriul Franţei, în cursul anului 2005. Potrivit cererii de arestare, Sever Mureşan este membru al unui grup infracţional, care ar fi ordonat uciderea unui finanţist elveţian, Rolf Gehrig. Împotriva lui Sever Mureşan sunt declaraţiile a doi denunţători, care ar fi trebuit să execute ordinele omului de afaceri şi ale altor trei complici. Potrivit unor surse judiciare, aceştia l-au recunoscut pe Sever Mureşan din fotografii şi au confirmat mai multe convorbiri telefonice pe care le-au avut cu acesta.

Acuzat că a ordonat o crimă

"Este o înscenare a căror victimă au căzut procurorii din Franţa", a afirmat avocatul omului de afaceri, Gheorghe Diaconescu. El a explicat că Sever Mureşan nu a mai părăsit România din 2001 şi nu putea să comită fapte în Franţa în anul 2005, şi cu atât mai mult să ordone o crimă. "Doar în glumă!", a spus zâmbind Diaconescu. El mai susţine că cererea de predare a clientului nu conţine informaţiile necesare pentru a face o evaluare corectă a acuzaţiilor. Diaconescu a contestat credibilitatea lui Rolf Gehrig, despre care spune că este unul dintre denunţători şi nu partea vătămată, şi care nu a mai avut legături cu clientul său din 1996. Avocatul a mai arătat că denunţătorul a condus o societate comercială din grupul de firme al lui Sever Mureşan pe care "a falimentat-o, i-a vândut activele şi a fugit cu banii". "Acesta este omul!", a conchis apărătorul.

Gehrig, condamnat pentru pedofilie

Rolf Gehrig a fost condamnat în 1996 la doi ani de închisoare pentru relaţii sexuale cu minori de acelaşi sex şi pentru corupţie sexuală. El a executat pedeapsa la Penitenciarul Rahova, în aceeaşi celulă cu preotul britanic John Michael Taylor, condamnat pentru aceleaşi fapte. Sever Mureşan a fost inculpat în România, în dosarul falimentului BDF, care avea un prejudiciu de aproximativ 30 milioane de dolari. Mureşan a mai fost condamnat la trei ani de închisoare de Curtea corecţională din Elveţia pentru o escrocherie de 25 milioane de dolari în dauna BDF şi la un an şi jumătate de un tribunal din Dijon pentru sustragere voluntară de la plata impozitelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite