Serviciul Român de Informaţii, un nou scandal cu bileţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Ciuvică a prezentat ieri două "documente" politice atribuite unei unităţi speciale SRI, numită "Grupul de Evidenţă" Grupul de Investigaţii Politice (GIP) susţine că SRI face

Mugur Ciuvică a prezentat ieri două "documente" politice atribuite unei unităţi speciale SRI, numită "Grupul de Evidenţă"

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) susţine că SRI face poliţie politică. GIP invocă în acest sens o înştiinţare făcută de Serviciul Român de Informaţii către Traian Băsescu despre iniţiativele politice ale PNL în Republica Moldova. Înştiinţarea respectivă ar fi fost făcută în luna iulie 2006, de către generalul SRI Vasile Stanciu.

Organizaţia condusă de Mugur Ciuvică, Grupul de Investigatii Politice (GIP), a scos la iveală două documente prin care acuză SRI că spionează PNL, un caz special fiind cel al Noricăi Nicolai. Documentele în speţă sunt două adrese de însoţire ale unor materiale ce ar fi fost întocmite de o structură a SRI, numită Grupul de Evidenţă. Cele două documente sunt semnate de generalul (r) Vasile Stanciu şi sunt adresate conducerii SRI.

Fără antet şi număr de înregistrare

Prima adresa, prezentată de GIP în facsimil, are următorul conţinut: "Domnule Director, informaţia prezentată se referă la unele afirmaţii ale senatorului PNL Norica Nicolai". Spre deosebire de prima adresă, cea de-a doua este datată 20 iulie 2006, ştampilată şi vizată. După semnătură, cel care a vizat această adresă pare a fi Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI.

Această din urmă adresă conţine următoarele: "Domnule Director, vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un <> în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la <> ".

Interesant este faptul că ambele adrese nu au nici antetul SRI şi nici numere de înregistrare, astfel încât calitatea de document a celor două hârtii poate fi pusă la îndoială. Însă, dacă se va dovedi că acest Grup de Evidenţă există în structura organizatorică a SRI-ului şi că aceste adrese au fost emise de aici, înseamnă că avem de-a face cu o unitate dubioasă, din moment ce nu se folosesc normele de corespondenţă instituţională.
Acest nou scandal vine la scurt timp după cel al "bileţelelor" cu "notiţe de birou", cum au fost cele de pe biroul lui Florian Coldea. Numai că atunci notiţele se refereau la dosarele de la CNSAS ale judecătorilor Curţii Constituţionale.

Radu Stroe va convoca urgent comisia SRI

Preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a solicitat ieri SRI să comunice public, cât mai rapid posibil, dacă documentele prezentate de Mugur Ciuvică sunt reale. "Cer public SRI să comunice imediat, chiar în această seară (duminică seară - n.r.), sau cel târziu mâine (luni - n.r.), dacă textul acelor documente este real sau fictiv, dacă este o invenţie sau este ceva produs de SRI", a declarat Stroe.

Senatorul PNL a precizat că va convoca "urgent" Comisia SRI, "pentru a discuta cu documentele pe masă, faţă în faţă cu conducerea Serviciului Român de Informaţii". Potrivit lui Stroe, ar fi "un dezastru" dacă dezvăluirile se vor dovedi a fi adevărate. De asemenea, şi Bogdan Olteanu a cerut convocarea de urgenţă a comisiei de control a SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite