Serviciile secrete ruse vor avea oficial acces la corespondenţa personală a cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile secrete ruse vor avea oficial acces la corespondenţa personală a cetăţenilor
Serviciile secrete ruse vor avea oficial acces la corespondenţa personală a cetăţenilor

Serviciile speciale ruse vor primi oficial dreptul de a verifica corespondenţa poştală a cetăţenilor ruşi începând din 21 iulie, graţie intrării în vigoare a unui ordin "prin care se limitează drepturile constituţionale ale cetăţenilor", după cum apreciază publicaţia rusă Novîie Izvestia.

Prin ordinul Ministerului rus al Comuncaţiilor, funcţionarii poştali vor pune la dispoziţie, la cererea serviciilor speciale, fără mandat judecătoresc, toată corespondenţa poştală, de la scrisori până la colete. Printre instituţiile care au primit acest drept se numără Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Vamal. De asemenea, documentul prevede că aceste instituţii vor avea acces online la baza electronică a instituţiilor poştale.

Serviciile speciale ruse verificau şi înainte o parte din corespondenţa poştală, însă doar în baza unui mandat judecătoresc, adaugă Novîie Izvestia. "Ştiut fiind faptul că o parte din corespondenţă era verificată şi înainte, prin acest ordin se încearcă doar legalizarea acestei activităţi", consideră avocatul Pavel Lambrov, citat de publicaţia rusă.

Apărătorii drepturilor omului consideră că ordinul intră în contradicţie cu prevederile din Constituţia rusă. Vicepreşedintele organizaţiei neguvernamentale Grajdanski kontrol Iuri Vdovin a spus într-un interviu pentru Ecoul Petersburgului că ordinul Ministerului Comunicaţiilor intră în contradicţie cu prevederile constituţionale şi cu normele de drept internaţionale şi în acest sens organizaţia sa va cere Curţii Supreme de Justiţie să anuleze acest ordin.

"Acest ordin anulează Constituţia, iar apariţia acestuia este strâns legată de consecinţele crizei economice, când sunt posibile protestele de masă", a mai spus el. "În condiţiile crizei şi ale înrăutăţirii situaţiei economice din ţară pot apărea serioase acţiuni de protest. Şi pentru a preîntâmpina organizarea unor astfel de acţiuni, autorităţile vor să ia sub control toate acele structuri care ar putea desfăşura revolte", a mai spus el. Vdovin a conchis că acesta "este un prim pas către un stat totalitar ".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite