Iuşcenko ordonă apărarea drepturilor Ucrainei în zona din jurul I. Şerpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuşcenko ordonă apărarea drepturilor Ucrainei în zona din jurul I. Şerpilor
Iuşcenko ordonă apărarea drepturilor Ucrainei în zona din jurul I. Şerpilor

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut luni, printr-un decret, Guvernului să ia măsuri pentru a asigura "apărarea drepturilor suverane ale Ucrainei în zona sa economică exclusivă şi platoul continental din apropiere de Insula Şerpilor", titrează Kyiv Post.

Şeful statului ucrainean a cerut cabinetului de miniştri să asigure apărarea drepturilor suverane ale Ucrainei în aceste zone, ţinând cont de decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în acest dosar, privind delimitarea platoului continental şi al zonelor economice exclusive ale Ucrainei şi României în Marea Neagră.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis în februarie că Insula Şerpilor trebuie să aibă un efect minim în delimitarea maritimă: să nu fie considerată punct de bază în definirea ţărmului Ucrainei, să nu influenţeze cursul liniei de delimitare şi să obţină o apă teritorială de numai 12 mile marine.

  • Cel mai important punct câştigat de România în acest proces a fost că Insula Şerpilor nu a fost considerată circumstanţă specială şi nu a fost luată în considerare drept punct de bază pentru delimitare.
  • Insula Şerpilor a primit un efect juridic minim, caracteristic unei formaţiuni stâncoase nelocuibile - aşa cum argumentase România. Practic, României îi revine întrega zonă în dispută, mai puţin colţul nordic, care reprezintă 21% din cei 12.000 km pătraţi la care aspira.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite