Sentinţă în cazul lui Omar Hayssam, aşteptată astăzi la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au dat luni sentinţa în dosarul fugii lui Omar Hayssam. Astfel, ei au decis că fraţii sirianului şi omul de afaceri Mustafa Tartousi nu sunt vinovaţi şi au fost achitaţi.

Revenim cu amănunte.

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au stabilit, în urmă cu două săptămâni, ca pe data de 8 octombrie să se pronunţe în dosarul fugii lui Omar Hayssam. Apărătorii au încercat să-l convingă pe judecător să dea soluţia de achitare a acuzaţilor. Aceştia au cerut , în principiu, pentru fraţii lui Omar Hayssam şi pentru omul de afaceri Mustafa Tartoussi  achitarea, iar în subsidiar schimbarea încadrării faptei din înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane acuzată de terorism, faptă pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani, în complicitate la trecerea ilegală a frontierei, pentru care riscă între 3 luni şi 2 ani de închisoare.

Fraţii sirianului Omar Hayssan şi omul de afaceri Mustafa Tartousi vor afla astăzi dacă vor face închisoare sau dacă vor fi achitaţi. Magistraţii Curţii de Apel Oradea vor da soluţia după aproape şase ani de judecată.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

În toamna lui 2007, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, Omar Hayssam, respectiv pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".

În anul 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia de condamnare, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.

Sirianul Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

În 5 mai 2009, Ministerul Justiţiei a transmis autorităţilor competente siriene, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 8263 /2/2007, adică dosarul în care armatorul Mustafa Tartoussi şi alte persoane sunt judecate pentru fuga sirianului din România. Cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Oradea.

Pe 23 martie 2011, Ion Cazacu, avocatul care îl apără pe Omar Hayssam declara la Curtea de Apel Bucureşti, că a depus la instanţă un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria, prin care se atestă faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.

În 9 ianuarie 2012, Omar Hayssam a fost eliberat din arest, de către autorităţile siriene, care au informat că pedeapsa dată acestuia în 2008, de patru ani de închisoare pentru infracţiuni la legea siguranţei statului, a fost executată.

În 17 octombrie 2011, procesul celor care i-au înlesnit fuga lui Omar Hayssam din ţară a intrat în dezbatere, după ce judecătorul a anunţat că nu va acorda un nou termen pentru localizarea şi înştiinţarea sirianului despre cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite