Parlamentarii cresc pensiile, Guvernul n-are bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbateri aprinse ieri la Senat pe marginea proiectului legii unitare a pensiilor.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut că nu sunt bani pentru majorarea punctului de pensie, iar îngheţarea veniturilor bătrânilor în 2010 este stabilită prin acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). În schimb, membrii Comisiei de muncă susţin un amendament potrivit căruia punctul de pensie ar trebui să crească la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

Citeşte şi:

Un pariu pierdut din start

"Noi suntem de părere că proporţia trebuie să fie de minimum 45%. Subliniez: minimum", a declarat senatorul Minerva Boitan, membru în Comisia de muncă. Amendamentul referitor la creşterea valorii punctului de pensie de la 39,9%, cât este acum, până la 45% a fost propus de un grup de senatori PSD, PNL şi PDL, prin senatorul Ion Ruşeţ. Potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, Mihai Şeitan, efortul bugetar pentru acoperirea acestei creşteri ar fi de 1,2 miliarde de lei. În acelaşi timp, deficitul bugetului de pensii estimat pentru 2010 este de 1,5 miliarde de euro (peste 6 miliarde de lei).

„Banii nu sunt treaba Parlamentului"

Senatorii care au iniţiat majorarea punctului de pensie nu au indicat însă şi resursele financiare. "Nu este treaba Parlamentului să găsească banii pentru creşterea pensiilor. Este treaba Guvernului", a spus Minerva Boitan. Potrivit Legii finanţelor publice, în cazul în care se fac modificări ale unor proiecte de acte normative, a căror aplicare atrage majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, iniţiatorii au totuşi obligaţia să prevadă şi mijloacele pentru creşterea cheltuielilor.

În octombrie şi noiembrie 2008, punctul de pensie ajunsese la 45% din salariul mediu brut pe economie, pentru ca în februarie 2009 să scadă la 42,5% pe fondul neactualizării lui de către Guvern şi a unei inflaţii crescute. Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2010 este construit pe o valoare a punctului de pensie de 732,8 lei. Creşterea lui la 45% ar însemna o majorare a acestuia la 826,2 lei.

Dezbaterile pe marginea proiectului legii unitare a pensiilor continuă. Între timp, Guvernul aşteaptă pe 27 aprilie o delegaţie din partea FMI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite