Senatul a aprobat: Formarea profesională a adulţilor se va putea realiza şi în limbile minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului
Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului

Senatul a aprobat marţi, cu 46 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi trei abţineri, o propunere legislativă a UDMR de modificare a Ordonanţei 129/2000, prin care programele de formare profesională să se poată realiza atât în limba română, cât şi în limbile minorităţilor naţionale.

Această prevedere se alătură celei că adulţii au drepturi egale de acces la formarea profesională, fără discriminări pe criterii de vârstă, sex, rasă, origine etnică, apartenenţă politică sau religioasă.

Senatorul PSD Toni Greblă a anunţat că social-democraţii vor vota împotrivă, deoarece legea nu are decât "raţiuni politicianiste". El a dat exemplul formării informaticienilor, care lucrează cu calculatoare, care oricum învaţă în limba engleză, argumentând că propunerea este "inutilă".

"Când lumea contemporană se globalizează, când multinaţionalele invadează ţările emergente sau ţări în curs de dezvoltare, când mai toate cursurile, din păcate, mai ales de la o anumită calificare în sus, se ţin în limba engleză, noi venim anacronic cu formarea profesională a adulţilor în limbile minorităţilor naţionale", a spus senatorul social-democrat.

În replică, senatorul UDMR Albert Almos a explicat că propunerea vine să reglementeze învăţământul în limba minorităţilor. Potrivit acestuia, limbajul de calculator a ajuns să fie foarte diversificat în condiţiile în care fiecare naţiune îşi face programe în limbile materne."Nu cred că această propunere este inutilă, ci este foarte educativă", a subliniat udemeristul.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că iniţiativa are un singur defect, având la iniţiatori "prea mulţi colegi de la UDMR". Democrat-liberalul a adăugat că proiectul nu îi avantajează numai pe maghiari, ci pe toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale.

Toni Greblă i-a răspuns lui Rădulescu că minoritatea romă nu este o minoritate naţională, sugerând apoi că iniţiativa vine în sprijinul "oamenilor deştepţi" care deţin centre de formare profesională.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor îi are ca iniţiatori pe deputaţii UDMR Derzsi Ákos, Farkas Anna-Lili, Olosz Gergely, Petö Csilla-Mária şi deputatul PDL Ştefan Seremi. Senatul este prima Cameră sesizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite