Senatul a respins Ordonanţa care bloca majorarea salariilor profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%. În acest caz forul decizional este Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, mâine, judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate neconstituţionalitatea unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, până în luna aprilie 2009. Reamintim că sesizarea Curţii a fost făcută de Avocatul poporului, Ioan Muraru.

În cazul în care Ordonanţa este declarată ca fiind neconstituţională, atunci nu mai este necesar ca aceasta să fie respinsă şi de Camera Debutaţilor. În acest caz profesoriilor le sunt acordate, automat, drepturile pe care Parlamentul le-a dictat prin lege.

Comisiile reunite de muncă şi învăţământ au respins astăzi,  OUG de amânare a majorării salariilor profesorilor.

Ministrul de finanţe, Varujan Vosganian a declarat la şedinţa comisiilor reunite de muncă şi învăţământ că dacă Ordonanţa Guvernului este respinsă atunci se va impiedica corelarea salariilor mari cu cele mici din învăţământ, ceea ce îi defavorizează pe profesorii cu salarii mici.

Comisia pentru învăţământ din Senat a adoptat, în 4 noiembrie, cu unanimitate de voturi, un raport de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care amână majorările salariale din învăţământ.

Şi comisia de buget din Senat a dat aviz negativ în cazul Ordonanţei de Urgenţă care amână majorările salariale din învăţământ, decizia fiind luată în urma consultării telefonice a membrilor.

Moţiune de cenzură 

Senatul şi Camera Deputaţilor aveau programată pentru astăzi,o şedinţă comună pentru dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată "Educaţia rămâne.Guvernul pleacă", iniţiată de PD-L. Şedinţa a fost amânată, din lipsa de cvorum.

Moţiunea PD-L a fost depusă ca reacţie la Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a amânat până în aprilie 2009 majorarea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Documentul democrat-liberalilor a fost semnat de 132 de deputaţi şi senatori, de la PD-L şi PRM, de la depunere, doi parlamentari retrăgându-şi semnăturile de pe document.

Grevă de avertisment

Între ora 12.00 şi ora 14.00, sindicaliştii celor patru federaţii din educaţie au fost în grevă de avertisment. Sindicaliştii au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.

Federaţia "Spiru Haret" cere din nou Parlamentului să respingă OUG de amânare a majorării salariilor cadrelor didactice şi consideră inadmisibilă atitudinea MECT de a cere inspectoratelor şcolare o centralizare a "lucrărilor care se propune a se refinanţa" şi a celor care se sistează.

"Federaţia Sindicatelor din Învăţământ «Spiru Haret» protestează faţă de noua încercare a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) de a induce în eroare întrega opinie publică. Astfel, Secretarul de Stat pentru Învăţământ Preuniversitar din MECT a transmis inspectoratelor şcolare o solicitare de centralizare a lucrărilor «care se propune a se refinanţa» şi a celor «care se sistează»; fiecare situaţie în parte trebuie însuşită şi semnată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, liderul de sindicat din unitate, comitetul de părinţi şi primar. Considerăm atitudinea ministerului inadmisibilă", se arată în scrisoarea deschisă a federaţiei sindicale trimisă, luni, Parlamentului.

Conducerea federaţiei susţine că solicitarea MECT porneşte de la o premisă "total falsă" potrivit căreia "în condiţiile creşterii salariilor din învăţământ, suma aferentă investiţiilor s-ar reduce sub 2.000.000 mii lei, ceea ce conduce ca, la învăţământul preuniversitar, procentul de reducere faţă de anul 2008 să fie de 86%".

Sindicaliştii din educaţie pichetează Parlamentul

Reprezentanţii federaţiei sindicale apreciază că materialul reprezintă o nouă încercare de a întoarce părinţii şi autorităţile locale împotriva salariaţilor din sistem.

Sindicaliştii din educaţie au pichetat Palatul Parlamentului, cerând respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ a fost amânată până în aprilie 2009.

Acţiunea de protest a sindicaliştilor afiliaţi la federaţiile Alma Mater, "Spiru Haret" FSLI şi FEN şi a început în jurul orei 11.00 şi a durat aproximativ trei ore.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite