Senatorul ,,Butoane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Măgureanu (UNPR), un senator conectat la lumea interlopă
Cezar Măgureanu (UNPR), un senator conectat la lumea interlopă

Fost informator al Securităţii, senatorul Cezar Măgureanu este un traseist politic conectat la lumea interlopă din Giurgiu. Prin intrarea lui Cezar Măgureanu (55 de ani) în Senat, practic, în Parlamentul României a reuşit să se infiltreze un personaj conectat la lumea interlopă.

O dovedeşte filmarea din februarie 2009, de la petrecerea aniversară a lui Octavian Grecu (46 de ani), zis „Butoane". La nici două luni de la validarea sa ca parlamentar, senatorul şi ginerele său au petrecut cu vechii prieteni interlopi.

În acelaşi an, ,,Butoane" ajuta familia ,,fratelui" Măgureanu să scape de faliment punând la bătaie trei vile pentru un credit contractat de ginerele şi de fiica senatorului. În declaraţia de avere, senatorul este sărac, figurând cu datorii de 20.000 de euro.

Încă de tânăr, Măgureanu a ştiut să găsească sprijin în carieră. În 1977, în timpul stagiului militar, a turnat la Securitate. A făcut-o şi în timpul studenţiei. După facultate a devenit rapid şef de instituţie şi apoi şef de sucursală bancară.

Vila familiei Măgureanu din municipiul Giurgiu  Foto: Adevărul



Traseist politic: PNL- PDL - UNPR

În 2008, Măgureanu s-a înscris în PNL şi şi-a făcut încălzirea pentru un fotoliu în Parlamentul României, plasându-se în fruntea listei de donatori către partid. A sponsorizat PNL în două rânduri până la alegerile din toamna lui 2008, oferind în total 18.500 de lei. Ţinând cont de declaraţia de avere a senatorului, suma a reprezentat un adevărat efort financiar pentru familia Măgureanu: aproape jumătate din veniturile realizate de Cezar Măgureanu în tot anul 2008. Aşa a obţinut un loc în Senat.

Doar un an a fost susţinut de partidul care l-a propulsat. Măgureanu s-a dat bolnav în ziua în care trebuia să se voteze moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Boc 2 şi, prin absenţa lui, dar şi a altor colegi, i-a asigurat actualului premier continuitatea în fruntea Guvernului.

A fost exclus din PNL, dar a intrat imediat în PDL, ca şef al organizaţiei municipale. Aici a intrat în conflict cu şeful PDL-iştilor din judeţ, Marin Anton, din cauza împărţirii conducerii deconcentratelor din judeţ. Şi-a negociat intrarea în UNPR şi a obţinut şefia partidului în judeţul Giurgiu.

Bancherul ,,Faliment"

În 1985, Măgureanu a părăsit industria laptelui în favoarea sistemului bancar. Mai întâi a fost şef de serviciu la Banca Agricolă, până în 1994. De aici, cariera sa a fost „încununată" de mai multe falimente în lanţ. Primul a fost Bancorex. Măgureanu a ocupat postul de director general pe judeţul Giurgiu şi a rămas aici până când a stins lumina în toate sucursalele din judeţ.

În 1998, odată cu prăbuşirea Bancorex, s-a întors la vechiul loc de muncă, la Banca Agricolă. În 1999 a intrat la Banca Română de Scont (BRS), înfiinţată - cu bani din megaescrocheria ,,FNI"- de Sorin Ovidiu Vîntu. A preluat conducerea BRS - Giurgiu, care, în scurt timp, avea să intre în faliment. În 2002 a ieşit din sistemul bancar.

În 2009, la istoria bancară a clanului Măgureanu se mai adăuga un capitol: ,,ţeapa" de 300.000 de euro la Emporiki Bank. Ginerele senatorului, Adrian Găzdac (33 de ani), şi fiica acestuia au contractat un împrumut pentru una dintre firmele lor, aflate în pragul falimentului. Împrumutul a fost garantat cu trei vile supraevaluate ale amicului ,,Butoane".  Ieri, acesta a pierdut în instanţă vilele cu care a girat, întrucât ginerele senatorului nu a achitat creditul.

Turnătorul Măgureanu

În 2009, CNSAS a decis că senatorul Cezar Măgureanu ar fi fost recrutat, în 1977, de fosta Securitate „în scopul cunoaşterii cetăţenilor români şi străini care manifestă preocupări pentru a-şi crea relaţii cu militarii şi membrii lor de familie în scopul exploatării informative a acestora".  Actualul senator ar fi continuat colaborarea cu Securitatea în 1980, când era student la ASE, şi ar fi dat informaţii despre colegii săi de facultate.  Măgureanu ar fi semnat un angajament la 5 mai 1977 şi ar fi avut numele conspirative „Ilie Valentin" şi ,,Valentin". În urma proceselor, Măgureanu a fost scos basma curată pe motiv că informările date Securităţii nu au lezat viaţa privată a niciunei persoane.

Clanul Butoane a decis arestarea lui Gypsanu

Prezenţi în barul Emotione în noaptea de 8 spre 9 octombrie, când a fost ucis baschetbalistul american Chauncey Hardy, doi dintre fiii interlopului Octavian Grecu, zis ,,Butoane", dar şi ,,locotenenţii" acestuia se numără acum, în anchetă, pe lista principalilor martori ai acuzării.

Martori la crimă

Surse judiciare susţin că fiii lui ,,Butoane" au fost chiar cei care l-au predat poliţiei pe Ionuţ Tănăsoaia (25 de ani), zis ,,Gypsy Gypsanu", dar şi primii martori care au semnat, în faţa anchetatorilor, declaraţiile potrivit cărora Tănăsoaia l-ar fi ucis pe Hardy cu un pumn în bărbie. 

Ştefan Viorel Grecu (27 de ani), zis ,,Căpăţână", fiul cel mare al lui ,,Butoane". În iunie 2009 şi în iunie 2010, a fost implicat în lupte de stradă, cu bâte şi săbii, cu membrii clanului rival, ,,File". Grecu s-a ales cu doar două pedepse cu suspendare, deşi Codul Penal le permitea judecătorilor să-l condamne la maximum 7 ani de închisoare.

Vila familiei Măgureanu din municipiul Giurgiu  Foto: Adevărul

Ştefan Grecu, fiul cel mare al lui „Butoane“



Florin Grecu (25 de ani), zis ,,Floricel", fiul mijlociu al lui ,,Butoane". Nu are antecedente penale, deşi supraveghează atent ,,afacerile" clanului: contrabandă, trafic de persoane, cămătărie.

Ştefan Grecu, fiul cel mare al lui „Butoane“

Florin Grecu, fiul mijlociu al lui „Butoane“



Cristian Pistol (39 de ani), ,,locotenentul" lui ,,Butoane". A primit şi el pedepse cu suspendare, după ce a fost implicat în incidentele din 2009 şi 2010. A participat, în noaptea incidentului din clubul Emotione, şi la ,,reuniunea" de la Rompetrol.

Romeo Bărbulescu (42 de ani), fratele lui Cristian Pistol, unul dintre cei mai temuţi ,,locotenenţi" ai lui Octavian Grecu. De altfel, în Giurgiu, este cunoscut drept ,,fratele lui Butoane". A participat şi el la luptele de stradă cu gruparea lui ,,File" şi, prin bunăvoinţa magistraţilor, a scăpat fără o zi de puşcărie.

Antonia Tache (16 ani) , fiica comisarului-şef  Mihai Tache, şefului Biroului Poliţiei Rutiere Giurgiu. În momentul în care Chauncey Hardy a fost bătut se afla la doar câţiva metri de locul incidentului. Susţine că nu a văzut cine l-a lovit pe Hardy.

Alina Florina Radu (16 ani), colegă a Antoniei Tache la Liceul ,,Tudor Vianu", din Giurgiu, considerată de anchetatori ,,mărul discordiei" dintre interlopi şi Hardy. L-a indicat pe Tănăsoaia drept singurul agresor.

Florin Grecu, fiul mijlociu al lui „Butoane“
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite