Senatorii ard gazul de patru ori mai mult decât poliţiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română a decis ca, din ianuarie, raţia de benzină pentru maşinile din dotare să fie de 100 de litri pe lună. Anul trecut, senatorii au consumat, în medie, câte 428 de litri lunar. Oficialii Inspectoratului General al Poliţiei Române au dat asigurări că măsura nu va duce la întârzieri în intervenţii.

Vezi aici care parlamentari au chiulit cel mai mult de la şedinţe

Potrivit şefului Centrului de Informare al IGPR, Raluca Seucan, „cantitatea de combustibil va fi dată pentru întreg parcul auto al unei unităţi de poliţie şi nu este obligatoriu ca toate maşinile să consume fix câte 100 de litri pe lună. Această măsură este de fapt o recomandare. Sunt cazuri în care într-adevăr se depăşeşte această cantitate şi este normal acolo unde sunt multe acţiuni.

Mai sunt şi situaţii în care se foloseşte un singur plin pe lună. Nu toate maşinile sunt trimise în misiuni şi patrulări şi nimeni nu impune ca după depăşirea acestei raţii autovehiculul să fie tras pe dreapta".

Prcatic, poliţiştii va primi câte 100 de litri pentru fiecare dintre maşinile din dotare. Cum nu toate autovehiculele sunt folosite în misiuni de patrulare, combustibilul va putea fi repartizat după necesităţi.

Sindicatele contestă măsura

Sindicatele susţin că măsura este o aberaţie şi că ar face imposibilă punerea în practică a altor propuneri, cum ar fi desfiinţarea posturilor rurale. În acest caz, consumul de combustibil ar fi mai mare pentru că va fi necesară acoperirea unor zone mult mai întinse de patrulare.  

Senatorii, peste 400 de litri pe lună

Maşinile parlamentarilor nu au o limită pentru combustibil  Foto: ADEVĂRUL



Conform Direcţiei de Comunicare a Senatului, anul trecut, „cheltuielile cu benzina şi motorina în circumscripţiile electorale au fost de 2,8 milioane de lei".

Astfel, făcând o medie a preţului la cei doi combustibili rezultă că, în anul 2010, senatorii au consumat aproape 704.000 de litri de combustibil, echivalentul parcurgerii a şapte milioane de kilometri, la un consum mediu de 10 litri la suta de kilometri.

Cei 137 de senatori au consumat, în medie, câte 428 de litri de combustibil lunar. Această cantitate nu poate fi justificată nici de către cei care au domiciliul în localităţi mai îndepărtate, întrucât aceştia parcurg de prea puţine ori aceste distanţe cu maşina. Deocamdată nu s-a pus problema raţionalizării combustibilului pentru senatori sau deputaţi.

O salvare: 450 - 600 de litri

În Bucureşti, o ambulanţă mică (autoturism) consumă într-o lună cel puţin 450 de litri de combustibil şi poate ajunge până la 600 de litri, în funcţie de numărul de intervenţii.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite