La Seminarul Teologic din Baia Mare învaţă 14 fete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ele vor fi prima generaţie de maramureşence cu atestat în Teologie. Chiar dacă trebuie să se supună unor reguli mai stricte decât la alte şcoli, fetele de la seminar spun că nu regretă alegerea făcută.

Din anul şcolar 2008 - 2009, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare s-a dat liber la înscrierea fetelor. Primele 14 eleve care au fost admise vor absolvi peste trei ani o clasă de Teologie, cu specializare dublă în teologie şi asistenţă socială.
 
La nivel naţional mai există seminarii teologice care au acceptat fete, dar niciunul dintre ele nu a înscris persoane de sex feminin ca să studieze teologia, un profil rezervat până anul trecut exclusiv băieţilor. „Decizia de a accepta fete la Seminar a fost luată cu aprobarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Am vrut să dovedim că suntem deschişi la nou, că putem oferi aceleaşi şanse pentru fete şi băieţi”, a arătat preotul Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
 
Singurul impediment pe care îl au fetele este că nu pot urma o carieră în teologie, trebuie să se mulţumească doar cu a preda această materie în şcoală. „Există posibilitatea ca, la final, fetele să urmeze o facultate de Teologie, dar Teologie Didactică, nu altceva”, a continuat Nechita.

Probe în plus la examen

Admiterea la Seminarul Teologic din Baia Mare s-a făcut şi anul trecut pe bază de examen. Fetele au dat probele de aptitudini, cot la cot cu băieţii, nefiind în niciun fel favorizate. „Au trecut şi ele proba medicală, de muzică şi cea scrisă de religie”, a explicat directorul seminarului.

La fel spun şi cele 14 fete care respectă nişte reguli nescrise, atunci când vine vorba despre şcoala unde învaţă. „E cam la fel ca la alte licee. Atâta că noi avem uniformă şi avem orele de religie în plus. Dar este bine, colegii de clasă ne tratează foarte bine, nu avem probleme”, a spus Ioana Soplânţa, una dintre cele 14 fete. „A fost alegerea mea să vin, nu mi-au impus părinţii, dar acum nu regret alegerea făcută”, a continuat adolescenta.

„Eu consider că este o experienţă de viaţă. Nu cred că este mai strict decât în altă parte”, a subliniat Lăcrămioara Rostaş. „Singura restricţie, ni s-a cerut să venim la şcoală îmbrăcate decent, plus că profesorii sunt puţin mai maleabili cu noi. Oricum, la şcoală nu se vine în fustă de o palmă şi păr verde”, a adăugat Alexandra Dărăban.
 
Toate trei afirmă la unison că, de cele mai multe ori, este foarte bine să fii femeie într-o lume a bărbaţilor. „Păi, de Moş Nicolae sau de 1 Martie, noi suntem cele mai răsfăţate, cu atâţia colegi în jur”, a punctat râzând una dintre fete.

Alte 20 de fete, aşteptate la examen

În data de 12 iunie, la Seminarul băimărean încep înscrierile pentru admitere. Planul de învăţământ cuprinde 56 de locuri alocate. „Nu facem diferenţe între fete şi băieţi. Estimăm 20 de fete, dacă vor fi mai multe, vom face o clasă de fete şi una de băieţi. Dacă vor fi mai puţine vom face din nou o clasă mixtă”, a concluzionat Marius Nechita.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite