Şeitan: Nu toţi copiii vor mai primi alocaţia, dacă părinţii au venituri mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şeitan, ministrul Muncii
Mihai Şeitan, ministrul Muncii

Alocaţiile lunare pentru copii vor fi alocate diferenţiat în funcţie de veniturile părinţilor, a declarat ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Ministrul a mai declarat că nu toţi copiii vor mai primi alocaţie, dacă părinţii au venituri mari. Prin acest mod, Guvernul încearcă să mărească suma pentru cei defavorizaţi financiar.

UPDATE 16.01 Premierul Emil Boc a declarat vineri că nu doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci că vrea aplicarea principiului solidarităţii active. Premierul a adăugat că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar valoarea va fi stabilită de stat.

"Este în analiză la Ministerul Muncii un proiect de lege de diferenţiere a cuantumului alocaţiei pentru copil. Nu dorim să facem economii bugetare pe seama copiilor, dar vrem să aplicăm un principiu al solidarităţii active şi trebuie să îi sprijinim pe cei care au nevoie de resurse financiare", a afirmat, la Cluj-Napoca, premierul Emil Boc.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.

Indemnizaţiile vor fi acordate în funcţie de salariile părinţilor, aceasta a fost o propunere legsilativă votată în plenul Senatului în octombrie 2009. După această decizie, copiii care provin din familii cu venituri salariale mai mici de 1.500 de lei pe lună vor primi o alocaţie în valoare de 150 de lei. Astfel, alocaţia va scădea pe măsură ce veniturile părinţilor cresc.  Ceea ce face posibil ca unii copii să nu-şi mai primească alocaţia deloc, întrucât părinţii au salarii mari.

Copiii care provin din familii cu venituri salariale de peste 6.000 de lei pe lună vor primi o alocaţie de 30 de lei, cu zece lei mai mică decât în prezent.

De asemenea, Şeitan a spus că ministerul va încerca să plafoneze şi acordarea prestaţiilor sociale, astfel ca acestea să fie date doar persoanelor care au cu adevărat nevoie de ajutorul statului.

Mariana Nedelcu, secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, a confirmat că se lucrează la un proiect privind alocaţia, pentru ca aceasta "să meargă doar acolo unde este cazul".

Totuşi, aceasă propunere încalcă Constituţia şi chiar precizările făcute pe site-ul Ministerului Muncii, unde se scrie că "Alocaţia de stat pentru copii este un drept universal."

Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că propunerea ministrului Şeitan încalcă drepturile cetăţeneşti ale copiilor, iar statul nu ar trebui să fie interesat de veniturile părinţilor, ci să încerce să majoreze alocaţiile pentru cei defavorizaţi financiar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite