UPDATE Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti va fi cercetat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul penal legat de producerea incendiului în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci bebeluşi. Propunerea de arestare preventivă a lui Vasile Dima va fi înaintată de procurori către Judecătoria Sectorului 6.

UPDATE 20.08 Judecătoria Sectorului 6 a respins, vineri seară, ca neîntemeiată, propunerea procurorilor de arestare preventivă a şefului serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, acesta urmând să fie pus în libertate după ce îi expiră ordonanţa de reţinere.

El a fost transportat în arestul poliţiei Capitalei, după ce astăzi a fost convocat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a da declaraţii.

Potrivit Mediafax, Vasile Dima era responsabil de supravegherea şi verificarea instalaţiilor din Spitalul "Panait Sârbu". Tot el răspundea şi de instructajul angajaţilor cu privire la respectarea normelor de protecţie contra izbucnirii incendiilor.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat încă de luni că: "raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (...) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon".

Vasile Dima este acuzat de procurori că nu a instruit personalul şi nu averificat aparatura.

"În acest moment procesual, în raport de stadiul anchetei şi probele administrate, balanţa analizei cauzei relevă că sistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie a nou-născuţilor a fost serios zdruncinat de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către inculpat", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti.

Procurorii arată că Vasile Dima, potrivit atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, avea obligaţia expresă "să organizeze şi să răspundă de realizarea graficelor de întreţinere şi revizie tehnică a reparaţiilor, montajelor şi tuturor lucrărilor care asigură buna funcţionare a instalaţiilor şi aparaturii", să ia măsurile de îndeplinire şi respectare a normelor de prevenirea incendiilor, fiind chiar desemnat, prin dispoziţia directorului Spitalului "Panait Sârbu", şeful formaţiei civile de pompieri grad III din cadrul unităţii sanitare. În această calitate, Dima controla toată activitatea de prevenire a incendiilor şi instruire a grupelor PSI din spital.

Mai mult, din analiza modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, procurorii au stabilit că Dima nu a efectuat aceste controale şi verificări pentru incendii la instalaţii şi aparate, el neputând prezenta graficele din care să rezulte îndeplinirea fiecărei atribuţii de serviciu în parte.

Contrar acestor obligaţii, Dima nu a efectuat controlul periodic şi permanent al instalaţiilor sanitare, fapt confirmat prin lipsa documentelor care să demonstreze îndeplinirea acestor atribuţii.

"Neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor sale de serviciu de a asigura controlul funcţionării instalaţilor, aparatelor şi care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpat se află în raport de cauzalitate cu urmările deosebit de grave, şi anume incendiul. Acest incediu a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, a produs distrugerea salonului ATI şi a determinat necesitatea evacuării întregului spital, care nu mai poate asigura în prezent serviciile medicale, deci nu mai poate funcţiona potrivit scopului său", se mai precizează în referatul în care procurorii cer instanţei arestarea lui Dima.

Procurorii au mai apreciat că, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, Dima a creat o stare starea de primejdie, de pericol potenţial care a existat datorită neîndeplinirii corespunzătoare a îndatoririlor de verificare şi asigurare a funcţionării instalaţiilor electrice, iar personalul medical aflat pe holul din imediata vecinătate a salonului ATI nu a ştiut cum să reacţioneze în astfel de situaţii.

"Or, potrivit fişei postului, inculpatul avea şi obligaţia pregătirii personalului în caz de incendiu. Această neîndeplinire corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu menţionate anterior are legătură de cauzalitate cu producerea consecinţelor ireversibile pentru cinci nou-născuţi şi a celor foarte grave, de vătămare corporală, pentru şase nou-născuţi şi cu aducerea în stare de nefuncţionare a unităţii sanitare", potrivit referatului.


În acelaşi dosar a mai fost arestată asistenta Florentina Cârstea, contestaţia ei se va judeca luni la Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite