Şeful Vămii Halmeu, cercetat pentru contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ţârle şi alţi vameşi ar fi organizat mai multe transporturi fictive de ţigări spre Ucraina. Gheorghe Ţârle a fost numit şef al Biroului Vamal Halmeu la 19 ianuarie, după declanşarea scandalului de corupţie în care este împlicată fosta şefă, Nicoleta Dobrescu.

În toamna anului 2009, fostul şef al Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, actualul şef, Gheorghe Ţârle, şi alţi patru vameşi au semnat acte fictive de tranzit pentru mai multe TIR-uri încărcate cu ţigări de import, au declarat surse judiciare citate de Mediafax. Gheorghe Ţârle era, la acea dată, şef de tură, iar Nicoleta Dobrescu era şeful întregului Birou Vamal Halmeu.

Ţigările proveneau din mai multe ţări europene, printre care şi Grecia, iar în documente România figura ca ţară de tranzit, destinaţia finală declarată a mărfii fiind Ucraina. Anchetatorii au descoperit însă că TIR-urile ar fi ajuns în Vama Halmeu doar pentru a primi ştampila de tranzit, iar ţigările ar fi fost apoi livrate pe piaţa neagră din România. Potrivit aceloraşi surse, în majoritatea cazurilor TIR-urile au ajuns goale în Vama Halmeu, unde şoferul aştepta validarea actelor pentru tranzit. Anchetatorii susţin că toate aceste operaţiuni au fost făcute pe aceeaşi tură, mai precis cea condusă de Ţârle. Prejudiciul cauzat de neplata taxelor vamale şi a accizelor pentru ţigări se ridică la trei milioane de euro.

DNA confirmă

Procurorii DNA au confirmat pentru „Adevărul de Seară" cercetările pentru contrabandă cu ţigări desfăşurate în cazul lui Ţârle. „Se desfăşoară cercetări împotriva lui Gheorghe Ţârle pentru contrabandă, dar nu putem spune mai multe deocamdată, decât că el este cercetat în stare de libertate", afirmă procurorul Marius Iancu, şeful Serviciului Teritorial DNA Oradea.

Cu toate acestea, Ţârle neagă, dând declaraţii confuze. „Nu este adevărat că sunt cercetat. Cu toţii suntem cercetaţi. Până la urmă, acesta e scopul anchetatorilor: să afle adevărul, să-i cerceteze şi să-i audieze pe toţi lucrătorii Vămii Halmeu", spune Gheorghe Ţârle, actualmente ajuns şef al Biroului Vamal Halmeu. „Eu am lucrat ca şef de tură timp de un an, când ea (Nicoleta Dobrescu - n.r.) era şefa vămii. În acea perioadă nu o cunoşteam, ne vedeam fiecare de treaba noastră şi răspundeam pentru ce făceam", spune actualul şef al vămii.

Corupţie după corupţie

Gheorghe Ţârle, şeful Vămii Halmeu Foto: adevărul

Gheorghe Ţârle a fost numit şef al Biroului Vamal Halmeu imediat după izbucnirea scandalului de corupţie în care este implicată fosta şefă a Biroului Vamal, Nicoleta Dobrescu. De altfel, întreg dosarul de contrabandă în care sunt cercetaţi cei doi vameşi de la Halmeu îşi are rădăcinile în dosarul de corupţie. Nicoleta Dobrescu este acuzată că în vara anului 2009 a strâns peste 130.000 de euro de la diferite persoane, cămătari şi contrabandişti de ţigări, pentru a-l plăti pe milionarul clujean Liviu Florian să intervină la vicepreşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pentru a o numi în funcţia de şefă a Biroului Vamal Halmeu. Ceea ce s-a şi întâmplat în data de 23 septembrie 2009. Problemele au apărut la începutul acestui an, când Florian şi un alt om de afaceri, Ion Savu, i-au solicitat Nicoletei Dobrescu suma de 300.000 de euro pentru a-şi păstra funcţia de şefă la Halmeu. În acel moment, Nicoleta Dobrescu i-a denunţat pe cei doi.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite