Şeful DNA despre cazul Miron Mitrea: Probabil că o să trimitem dosarul să judece pentru cele cinci miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Mitrea
Miron Mitrea

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a afirmat luni seara, la postul public de televiziune, că va vedea dacă va solicita avizul Parlamentului în dosarul senatorului PSD Miron Mitrea, adăugând însă că probabil va retrimite dosarul judecătorilor.

În mai, un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, printr-o hotărâre definitivă, restituirea la Direcţia Naţională Anticorupţie a dosarului senatorului Miron Mitrea pentru completarea urmăririi penale.

Întrebat la TVR dacă va merge din nou la Parlament pentru a cere un nou aviz în cazul senatorului, Daniel Morar a spus: "O să vedem".

"Probabil că o să le trimitem (judecătorilor de la ICCJ n.r.) dosarul înapoi, să judece pentru cele cinci miliarde. Ceea ce puteau să facă, dacă dânşii ( judecătorii) considerau că nu puteau să judece pentru întreaga valoare a mitei, să judece pentru cât e", a adăugat Daniel Morar.

Procurorul şef al DNA a explicat că Senatul dăduse un aviz de începere a urmăririi penale, iar în urma expertizei financiar-contabile a ieşit şi altă faptă.

"În faza iniţială când am cerut avizul de cercetare, nu avem de unde să ştim care e valoarea mitei", a spus Morar, precizând că valoarea era de opt miliarde, nu de cinci.

Referitor la solicitarea avizului Senatului, Morar a afirmat: "Să mă duc înapoi la Parlament, care Parlament? Care a refuzat cercetarea lui. Pentru că, dacă vă aduceţi aminte, domnul Mitrea şi-a dat demisia din Parlament tocmai pentru că Parlamentul a refuzat să ne permită. Şi a permis preşedintele ţării acest lucru".

"Acei judecători care au dispus restituirea au reinventat dreptul"

Daniel Morar a comentat faptul că doi dintre cei cinci judecători s-au opus restituirii dosarului, astfel că soluţia Înaltei Curţi este discutabilă.

"Pot să discut acest dosar, pentru că este o soluţie definitivă şi vreau să vă spun că nu completul de cinci a dispus restituirea, completul de cinci a judecat recursul. Au dispus un complet de trei, iar din completul de cinci, doi judecători nu au fost de acord cu restituirea, deci a fost o opinie separată. Ei, şi acum îmi spun şi eu opinia. În acel dosar, acei judecători care au dispus restituirea au reinventat dreptul", a adăugat el.

În 6 octombrie, DNA l-a informat pe Mitrea că s-au reluat cercetările în cazul său.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Potrivit procurorilor anticorupţie această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

În aprilie 2008, DNA a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru declanşarea urmăririi penale a lui Miron Mitrea, pe atunci deputat, vizat într-un dosar de corupţie. Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, demisia din Camera Deputaţilor. El a spus că demisionează pentru a nu mai fi acuzat că se ascunde în spatele imunităţii. Între timp, Mitrea a fost ales senator, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite