Daniel Morar: Nu orice decizie privind tăierea salariilor poate fi analizată de puterea judecătorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar, procurorul şef al DNA
Daniel Morar, procurorul şef al DNA

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat luni, la B1 TV, că nu orice decizie a Executivului sau Legislativului privind reducerea salariilor intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti.

Daniel Morar a fost întrebat de moderator în legătură cu deciziile instanţelor privind anularea reducerilor salariale cu 25% şi a afirmaţiilor şefului statului potrivit căruia hotărârile prin care judecătorii crează legea în loc să o aplice reprezintă cel mai puternic pilon de decredibilizare a României. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că problema pe acest subiect a pornit de la soluţiile pe care le dau magistraţii legate de drepturile salariale ale altor oameni şi inclusiv ale lor.

"Din toate aceste discuţii se ajunge la concluzia că magistraţii nu aplică legea stabilită de legislativ, ci pur şi simplu o creează. În cazul de faţă, stabilesc dacă este legală sau nu o scădere cu 25%. Eu cred că magistraţii nu trebuie să depăşească această putere, cred că nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a tăia un spor, intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti, şi cred că dacă prin lege se stabilesc aceste măsuri, atunci este voinţa politică a statului şi se depăşeşte nivelul, sfera de analiză a justiţiei", a afirmat Morar.

În opinia şefului DNA, ideea că magistraţii nu răspund pentru soluţiile date este corectă, dar incompletă. "Magistraţii răspund pentru soluţiile pe care le dau ca urmare a unei fraude, dacă sunt prinşi că iau mită, pentru soluţiile pe care le dau cu gravă neglijenţă sau cu rea credinţă. Ca să stabilim dacă avem o astfel de situaţie, trebuie să avem o cercetare, iar această cercetare o face Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, suntem într-un cerc vicios şi trebuie să acceptăm ideea că CSM, ca instanţă de control, care poate iniţia acţiunea disciplinară, face acest lucru în mod obiectiv", a afirmat Daniel Morar cu privire la cererea făcută de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac de cercetare a magistraţilor care au dat astfel de decizii.

Procurorul şef a mai spus că dreptul Ministerului Justiţiei (MJ) de a cere cercetarea unor magistraţi nu poate fi contestat, însă CSM este titularul acţiunii disciplinare.

"Am văzut şi susţinerile colegilor mei, care spuneau că este o imixtiune fără precedent în actul de justiţie. Am văzut şi ce spunea doamna secretar de stat. Acum, eu nu cred că e o imixtiune fără precedent, din moment ce nu MJ este titularul acţiunii disciplinare, ci este CSM. Atunci, în postura asta în care ne aflăm, MJ este un petent, o persoană juridică care sesizează. CSM este un organ ales al magistraţilor, care are capacitatea să judece orice sesizare şi cu atât mai mult cu cât magistraţii nu au dreptul să conteste cuiva dreptul de a face o sesizare", a precizat Morar.

AMR şi Asociaţia Procurorilor cer, într-o sesizare adresată preşedintelui CSM, cercetarea disciplinară a secretarului de stat Lidia Barac, pe care o acuză de încălcarea statutului magistratului, după ce a cerut cercetarea magistraţilor care au luat decizii în dosare privind reducerile salariale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite