Raport MAI: Comisarul Aurelian Şoric a acreditat ideea că Poliţia agreează cămătăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoric nu mai este şeful Poliţiei Neamţ şi a fost înlocuit cu Dorel Manole, şeful DGA Bacău
Şoric nu mai este şeful Poliţiei Neamţ şi a fost înlocuit cu Dorel Manole, şeful DGA Bacău

Fostul şef la IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, este responsabil pentru prăbuşirea încrederii românilor în Poliţie, deoarece a transmis populaţiei, "subliminal, un mesaj de acceptare a activităţilor de cămătărie", se arată în raportul Corpului de Control al ministrului Internelor, prezentat de chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu.

"De asemenea, prin afirmaţiile şi conduita adoptată (mesajul transmis subliminal populaţiei, a fost de acceptare a activităţilor de cămătărie, pe care a prezentat-o mai mult ca o activitate socială benefică pentru cei împrumutaţi, acreditând astfel ideea că poliţia tolerează astfel de fapte) acesta a creat premisele scăderii semnificative a gradului de încredere în serviciul poliţienesc pe de o parte şi în credibilitatea instituţiei Poliţiei Române, pe de altă parte.", a precizat şeful Corpului de Control, chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu.

Corpul de Control al Ministrului de Interne a ajuns la sediul IPJ Neamţ (VIDEO)

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

Şeful Corpului de Control al ministrului Internelor: Şoric i-a incitat pe şefii de post la insubordonare

În ceea ce priveşte atitudinea şefilor de post din Neamţ, care s-au declarat, iniţial, solidari cu Şoric, ancheta corpului de control arată că aceştia au fost incitaţi de către Şoric la insubordonare.

"Comisarul şef Şoric a încercat să diminueze autoritatea şefilor din Ministerul de Interne prin incitarea şefilor de post, determindu-i să declare reprezentanţilor presei că îşi vor da demisia dacă acesta va fi funcţie din funcţie", a precizat chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu.

Neamţ: A.N.I verifică averea şefului Poliţiei judeţene

Supărat pe şefii de post din Neamţ care au ameninţat că demisionează în cazul înlocuirii inspectorului-şef Şoric, Traian Băsescu le-a transmis acestora la începutul lunii: "Să-şi dea demisia dacă aşa înţeleg ei că funcţionează o structulă piramidală ca Poliţia!".

"Mă ingrijorează gradul redus de disciplină care este în poliţie. Mă îngrjorează lipsa de respect a poliţiştilor pentru şefii ierarhici. Îmi este cunoscută situaţia din câteva judeţe în care subofiţeri şefi de sindicat bat cu pumnul în masă la insectorul şef. Cum la fel mă îngrijorează că toţi şefii de post din Neamţ ameninţau că demisionează dacă este schimbat inspectorul şef", declara Traian Băsescu.

Neamţ: Şefii de post au uitat de ameninţările cu demisia

Şi ministrul Traian Igaş s-a arătat iritat de atitudinea şefilor de post din Neamţ, cărora le-a transmis că le aşteaptă demisiile.

Aurelian Şoric a demisionat de la conducerea IPJ Neamţ. În locul său, la conducerea IPJ Neamţ a fost numit Manole Dorel

Scandalul de la Neamţ a dus şi la schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu, implicat recent în tentativa de dare de mită de la Ministerul de Interne. Înlocuitorii lor sunt Lucian Popa, directorul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Ioan Dascălu, ataşatul cu probleme interne la Ambasada României din Marea Britanie.

Chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu a precizat că, în urma controlului desfăşurat între 7 şi 23 noiembrie la IPJ Neamţ, s-a stabilit că, în perioada 2008-2010, "conducerea ispectoratului a dat dovadă de interes scăzut în destructurarea celor trei grupări cu caracter infracţional din judeţul Neamţ iar comisarul şef nu şi-a făcut datoria potrivit atribuţiilor de serviciu".

Potrivit raportului Corpului de Control al ministrului Traian Igaş s-a mai constatat că:

- în 2195 dosare penale rămase cu autori neidentificaţi, nu s-au executat activităţile de cercetare şi instrumentare

- în perioada august-septembrie 2010, inspectorul şef nu a sprijinit campania iniţiată la nivel naţional de Direcţia Generală Anticorupţie (era vorba de promovarea telefonului Telverde şi transmiterea urgentă a oricăror aspecte de corupţie), deoarece a considerat că  "posterul campaniei are o conotaţie negativă pentru I.P.J. Neamţ", "cu toate că, la nivelul inspectoratului în perioada 2009-2010, au fost cercetate pentru fapte de corupţie, conexe ori asimilate acestora, un număr de 45 de cadre"

- în anul 2010, s-au identificat 84 de situaţii în care s-au sesizat fapte penale (furt, tâlhărie, viol, etc.) fără a se dispune înregistrarea cazurilor în evidenţa lucrărilor penale cu autori necunoscuţi sau autori cunoscuţi şi fără soluţionarea acestora.

Aurelian Şoric, judecat în Consiliul de Disciplină pentru afirmaţiile făcute în urma asasinatului de la Neamţ

Comisarul Aurelian Şoric va fi judecat în Consiliul Superior de Disciplină din IGPR, la solicitarea ministrului Internelor, pentru afirmaţiile şi comportamentul avute în urma asasinatului din 14 noiembrie şi pentru modul în care a condus IPJ Neamţ, a anunţat chestorul Aurel Vlădulescu, şeful Corpulului de Control akl ministrului de Interne.

Vlădulescu a spus că Aurelian Şoric a încălcat articolul 57 litera a din Statutul poliţistului şi articolul 12 litera a din Regimul disciplinar al personalului din MAI, având un comportament necorespunzător în calitate de şef al IPJ Neamţ. Măsurile disciplinare în cazul lui Aurelian Şoric vor fi luate după judecarea lui în Consiliul Superior de Disciplină, aşa cum prevede Legea 360 din 2002 privind Statutul poliţistului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite