Jerzy Buzek, şeful PE: "Eu susţin programul foarte curajos al lui Emil Boc". Premierul oftează şi se uită spre tavan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jerzy Buzek
Jerzy Buzek

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, a discutat miercuri, la Bucureşti, cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu şi a ţinut un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

UPDATE 19.30 Preşedintele Traian Băsescu a declarat în debutul întâlnirii cu Jerzy Buzek: "Aveţi experienţa lui Balcerowicz. Ceea ce nu am făcut noi, ce a făcut Balcerowicz în Polonia, trebuie să facem acum".

UPDATE 17.30 Ce a declarat Buzek după întâlnirea cu premierul Emil Boc, potrivit hotnews.ro:

   • eu susţin acest program foarte curajos al premierului Emil Boc

   •  este un program dureros, dar vă asigur că va fi foarte util. În momentele de criză trebuie să iei măsurile necesare, nu cele convenabile. Măsuri similare sunt luate de multe alte state europene

   • aceasta perioadă de criză va trece, iar poporul roman va fi mândru de ce s-a realizat

   • sunt convins că este o perioadă dificilă pentru multe familii din România, dar această perioadă va trece.Sunt convins că peste câţiva ani atât poporul român, dar şi autorităţile din România vor fi mândre de ceea ce s-a realizat", a spus Buzek.

La această afirmaţie a oficialului european, premierul Emil Boc a oftat şi a ridicat ochii spre tavan, clătinând din cap de mai multe ori. Buzek şi-a continuat declaraţia spunând că "este un timp greu pentru multe familii din România, dar sunt de asemenea convins că va fi un timp de mari încercări, dar după acestea va urma succesul".

Ce a declarat preşedintele PE în plenul Camerelor reunite:

• România trebuie să se reformeze.

• este răspunderea noastră comună de politicieni, este răspunderea Parlamentului României şi clasa politică trebuie să dea dovadă de spirit de leadership.

• s-ar putea să nu vă bucuraţi de mai multă popularitate, dar este important să luaţi măsurile corecte

• aţi fost puşi la încercare de foarte multe ori, ştiu că reformele sunt dificile şi uneori trebuie plătit un preţ politic mare, însă de dumneavoastră depinde să puneţi în aplicare aceste reforme

• odată cu aplicarea reformelor vor trebui rezolvate şi alte probleme - corupţia şi trasparenţa, consolidarea statului de drept.

Ce a declarat Buzek după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase:

• România într-un moment dificil din punct de vedere economic

• este foarte important să subliniem că multe state europene se confruntă cu situaţii asemănătoare.

• săptămâna trecută am petrecut o zi în Grecia şi acolo situaţia este asemănătoare

• necesitatea reformelor dure în Grecia se leagă de un guvern socialist, în România este vorba de un guvern de centru-dreapta, însă mesajul meu este acelaşi indiferent de culoarea politică

• trebuie să ne vindecăm economia şi pentru aceasta trebuie să folosim medicamente care nu sunt întotdeauna bune la gust, dar sunt necesare pentru vindecare

• este foarte important ca celelalte iniţiative importante pentru România să meargă mai departe: sprijinul pentru fonduri structurale, pentru agricultură, pentru cercetare şi dezvoltare, crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea durabilă

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a spus preşedintelui PE că "traversăm acum cel mai dificil moment al istoriei noastre de la Revoluţie" şi dacă "dacă începem să jucăm jocul egoismului, ceea ce este instinctul natural al unui politician, cred că riscul este să avem pus în pericol însuşi proiectul european". "Cred că punctele pe care le-aţi subliniat sunt foarte importante şi simt că au fost foarte adevărate", a răspuns Buzek.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-a oferit lui Buzek Medalia Parlamentului României, pentru "tot ceea ce reprezintă şi pentru tot ceea ce a făcut pentru construcţia europeană".

Despre Jerzy Buzek: a fost ales în iulie 2009 preşedinte al Parlamentului European, devenind astfel prima personalitate dintr-o ţară est-europeană care accede la această funcţie. Fost premier polonez, Jerzy Buzek (69 de ani) provine din rândurile formaţiunii de centru-dreapta a premierului polonez Donald Tusk, Platforma Civică, membră a Partidului Popular European (PPE).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite