Şeful IML: "Procedura de analiză ADN este complicată şi poate dura câteva luni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful IML, Dan Dermengiu, a declarat că procedura de aflare a ADN-ului este foarte laborioasă şi poate dura câteva luni. Dermengiu a adăugat că solul, acizii şi poluarea în care au stat cadavrele pot complica analiza ADN.

Şeful IML, Dan Dermengiu, a susţinut că procedura pentru analiza ADN a soţilor Ceauşescu este una foarte complicată şi depinde foarte mult de solul în care cei doi au fost înhumaţi.

"E o procedură complicată de laborator să extragi un ADN ca să poată fi comparat. Calitatea ADN depinde foarte mult de solul în care a fost înhumat, cât de acid, sau ce alte substanţe poluante au intrat odată cu apele de ploaie. Acestea pot să degradeze ADN şi nu mai poate fi citit. El există ca moleculă prezent în oase. Ca şi cum ai avea o carte pe care o laşi prea multi în apă.  Arată ca o carte, dar nu o mai poţi citi.",  a spus şeful IML.

"Procedura laborioasă poate să dureze şi luni de zile. S-au luat fragmente din anumite oase unde sunt mai multe şanse să găseşti ADN. Iei oase lungi, la nivelul extremităţilor oaselor lungi ai mai multe şanse să găseşti ADN.  Aici nu putem stabili o perioadă. "

"Între 40 şi 50 de milioane de lei vechi costă expertiza şi o plăteşte solicitantul, Valentin Ceauşescu. ", a spus Dan Dermengiu.

"Cred că este acelaşi efort ca şi în alte cazuri. (...) Comparaţia va fi făcută cu rude care sunt în viaţă. Fiind o investigaţie la cererea unor persoane particulare, există o obligaţie de confidenţialitate. Este ca în orice expertiză de determinarea paternităţii în care oamenii beneficează de această intimitate."

Am avut un caz în care procedura a durat 12 luni. Nu se poate stabili în cât timp vom afla ADN-ul soţilor Ceauşescu. , a completat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite