Şeful „Doi şi un sfert”, reţinut pentru favorizarea miliardarului Puiu Popoviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful „Doi şi un sfert”, reţinut pentru favorizarea miliardarului Puiu Popoviciu
Şeful „Doi şi un sfert”, reţinut pentru favorizarea miliardarului Puiu Popoviciu

Chestorul Gelu Drăjneanu a fost  desemnat astăzi să coordoneze DGIPI în locul lui Cornel Şerban, care a demisionat după ce fusese reţinut noaptea trecută de procurorii DNA pntru trafic de influenţă.

Ministrul de Interne, Dan Nica, l-a demis astăzi pe şeful Diviziei de Protecţie din DGIPI, Vasile Viorel, iar potrivit unor surse judiciare şeful DGIPI, Cornel Şerban, reţinut de procurorii anticorupţie, şi-ar fi dat demisia.

Astfel, nu mai este necesară revocarea lui Şerban.

Gelu Drăjneanu a fost desemnat să coordoneze DGIPI în locul lui Şerban, urmând ca Direcţia să funcţioneze ca serviciu în cadrul DGA, care va fi restructurată sub numele de Direcţia de Afaceri Interne, spun surse din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Gelu Drăjneanu este consilier al ministrului Nica. El se pensionase, înainte să devină consilier.

Şeful DGIPI - serviciul secret al Ministerului de Interne (cunoscut sub denumirea de “Doi ş-un sfert” – n.r. ), Cornel Şerban, şi directorul Diviziei Opreraţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Petre Pitcovici, au fost reţinuţi noaptea trecută, alături de miliardarul Gabriel (Puiu) Popoviciu. De asemenea, a fost reţinut şi rectorul Universităţii Agronomice din Bucureşti, Ioan Alecu.

Surse citate de NewsIn au spus că probele împotriva celor doi poliţişti sunt interceptări telefonice şi declaraţia denunţătorului.

“Albitorii” de dosare

image

Conform unor surse judiciare, Cornel Şerban (foto, sursa: Antena3) şi Petre Pitcovici sunt acuzaţi de favorizarea infractorului, după ce ar fi încercat să intervină în „albirea” mai multor dosare, printre care şi cel în care rectorul Universităţii Agronomice, Ioan Alecu, era acuzat de abuz în serviciu în mega afacerea cu terenuri din Băneasa. În urmă cu peste un an, procurorii Parchetului General declanşaseră cercetările în dosarul „Baneasa Investments” şi investigau modul în care Universitatea Agronomică s-a asociat cu grupul de firme controlat de controversaţii oameni de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.

Mega afacerea “Băneasa”

Universitatea Agronomică a intrat în posesia a 230 de hectare de teren în urma unui decret regal dat în 1929, fiind împorprietărită, printre altele, cu Ferma Experimentală Băneasa, pe care urma s-o administreze şi s-o utilizeze în scop exclusiv didactic. în vremea comuniştilor, terenul a fost naţionalizat, însă, în anul 2001, Universitatea a redobândit dreptul de proprietate asupra celor 230 de hectare de teren. Cu doar un an înainte de reprimirea dreptului de proprietate, în 2000, rectorul Ioan Alecu a acceptat propunerea de asociere cu International Business and Trading Corporation şi cu General Logistics Corporation, companii aflate sub controlul indirect al lui Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.

DNA a confirmat cele patru arestări din dosarul şefului DGIPI şi al omului de afaceri Puiu Popoviciu, arată un comunicat de presă al instituţiei.

"Procurorii anticorupţie au luat măsura reţinerii pe termen de 24 de ore a următoarelor persoane Ioan Alecu,  fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Gabriel Popoviciu, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Cornel Şerban, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase şi Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului", se arată în comunicat.

DNA nu a oferit, însă, şi detalii despre anchetă şi anunţă că va relua audierile miercuri.

"Informaţii privilegiate

Adevărul a publicat în noiembrie 2008 articole conţinând stenogramele discuţiilor dintre Ion Migdal, fratele lui Fane Spoitoru, şi complicele său, Sandu Mialcă, în dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru că ar fi promis unor deţinuţi că vor fi puşi în libertate, lăsând să se creadă că au influenţă asupra unor magistraţi.

“Vezi că marţi vor să ne umfle ăştia de la «doi şi-un sfert» (Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne – n.r.)”, îi spunea Migdal lui Mialcă. “A, ţi-a zis ăla... nebunu’ ăla al tău…”, îi răspundea fratelui lui Fane Spoitoru complicele său.

După două zile, exact în ziua în care prevăzuse, Migdal a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. După alte două zile, era săltat şi Mialcă.

Citeşte aici dezvăluirile integrale publicate de Adevărul în noiembrie 2008.

Denunţul lui Gigi Becali

Ancheta Parchetului General a început  în baza unei plângeri penale făcută de finanţatorul Stelei, Gigi Becali. Şerban şi Pitcovici ar fi intervenit pe lângă ofiţerul care instrumenta acest dosar, încercând să-l determine ca, în schimbul unor foloase materiale, să dea soluţia de neînceperea a urmăririi penale pe numele persoanelor implicate în afacere, printre care Popoviciu şi Alecu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite