Șefii Moldovei lasă urmaşilor creaţii literare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnatul actelor pare să le fi deschis apetitul pentru literatură.Liderii politici, dar şi funcţionarii-cheie din administraţie spun că s-au apucat de literatură din pasiune, dar şi pentru că au mesaje importante de transmis urmaşilor.

Un scriitor cu vechime este senatorul ieşean Ion Solcanu. Acesta a publicat de-a lungul timpului 10 volume, majoritatea monografii istorice. „Scrisul este pentru mine o necesitate interioară. Simt că las astfel ceva concret în urma mea. Toţi suntem simpli trecători prin lume, dar o carte reflectă un crâmpei din istoria noastră”, spune Ion Solcanu. Acesta afirmă chiar că va părăsi politica pentru a se dedica total scrisului.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, PSD-istul Constantin Simirad a scris în ultimii zece ani 11 volume de proză. „Sunt un analist al firii omeneşti. Tot ce văd interesant în jurul meu mi se pare subiect de tabletă. Toate cărţile le-am structurat în capitole mai mici, sub forma unei tablete cu subiect independent, pentru a fi mai uşor de citit”, povesteşte Simirad.

Acesta se laudă cu dexteritatea la scris: produce cam o tabletă pe oră. „Scriu de mână şi apoi le dau apropiaţilor să le culeagă la calculator, căci zgomotul tastelor de la calculator îmi distrage atenţia”, adaugă Simirad.

În schimb, senatorul independent Neculai Apostol este co-autorul unui tratat de avicultură. „Cred că experienţa mea le poate fi de folos celor care vor să facă afaceri în această ramură a agriculturii. Tinerii trebuie să aibă în jurul lor şi persoane cu experienţă, nu numai teoreticieni”, povesteşte Neculai Apostol. Acesta este acţionarul unui grup de firme care se ocupă cu industrializarea cărnii.

Filosofie şi pescuit, într-un singur volum


Şeful Direcţie Agricole Iaşi, Constantin Aruştei, se pregăteşte să lanseze un volum în care a îmbinat filosofia cu pescuitul şi impresiile de călătorie cu politica.

„Cartea se numeşte «Laţuri pentru Pasărea Phoenix» şi e prima pe care am publicat-o pe cont propriu. În cele patru capitole am trecut în revistă principalele probleme ale societăţii noastre, motivele pentru care nu evoluăm aşa cum ar trebui”, povesteşte Constantin Aruştei.

Un capitol special al cărţii semnate de şeful Direcţiei Agricole este alocat pasiunii sale pentru pescuit. Aici sunt descrise cu lux de amănunte întâmplări pescăreşti şi se găsesc ponturi pentru cei care nu ştiu să prindă şalău şi ţipari, precum şi cele mai bune locuri pentru pescuit.

Şi Dumitru Brăneanu, secretar general al Organizaţiei Judeţene a PSD Bacău scrie poezii din liceu. Băcăuanul a publicat patru volume şi vrea să mai scrie o carte despre organizaţia politică din care face parte.

„Politica se împacă bine cu poezia. Şi în politică, la fel ca în poezie, ai nevoie de multă inspiraţie”, este de părere secretarul PSD.

„Moartea din Muzelor 10”

Alexandru Băişanu, fostul prefect al judeţului Suceava, în prezent liderul PNL local, a cochetat cu poezia în tinereţe. Suceveanul a publicat un singur volum de versuri: „Rugă pentru ultima zi în doi”.

Colonelul nemţean Ioan Ouatu, şef la Serviciul de Paşapoarte Neamţ, a scris până acum două romane poliţiste intitulate „Moartea vine târâş” şi „Moartea din «Muzelor 10»”, precum şi un volum de versuri care se numeşte “Truda încolţirii” şi de care este foarte mândru.

„A obosit lumina”

Lumina a obosit de strălucire
Mi-a ajuns veşnicia la gând
Și nu mai izvorăşte nici o oprire
Spre niciunde, spre nicicând.

Dumitru Brăneanu
secretar general al Organizaţiei Judeţene PSD Bacău

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite