Şefii ASE, făcuţi de râs în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia de Studii Economice face recurs pentru un examen de doctorat pierdut. Reprezentanţii celei mai prestigioase şcoli de economie din România  se încurcă în declaraţii privind corectitudinea unui examen de doctorat organizat în septembrie 2008.

Rectorul ASE, Ioan Roşca, a declarat ieri că va contesta prin recurs decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a hotărât anularea examenului de admitere la doctorat în marketing.

Decizia rectorului vine după ce  instanţa a dat câştig de cauză unei candidate la doctorat, Mara Popescu,  care a arătat că examenul s-a făcut cu încălcarea metodologiei în vigoare. 

Decanul recunoaşte că nu a respectat regulile

Valerică Olteanu, decanul Facultăţii de Marketing şi preşedintele comisiei de examinare  de la doctorat,  recunoaşte că subiectele primite de candidaţi  nu  au fost trase la sorţi, aşa cum prevedea metodologia.

„Membrii comisiei au hotărât ca admiterea să aibă loc pe bază de subiect unic, iar candidaţilor li s-a comunicat, atunci când au intrat în sala de  examen, că vor da un subiect unic despre ce vor să cerceteze”, arată Olteanu. El mai spune că subiectul se referea la direcţiile de cercetare în domeniul marketing şi era menit să testeze aptitudinile studenţilor pentru cercetare.

Media finală, dată de Şcoala Doctorală

Decanul susţine că fiecare dintre profesorii din comisie a dat o notă, iar media acestora a fost trimisă către comisia de la Şcoala Doctorală din ASE, care are ultimul cuvânt de spus în privinţa candidaţilor. În timp ce decanul spune că nu a ştiut câte locuri sunt pentru doctorat, preşedintele Şcolii Doctorale, Ion Stancu, îl contrazice  şi spune că acestea au fost afişate  pe site-ul instituţiei.

„Nota finală a unui candidat reprezintă o medie între nota de la examen şi nota de la licenţă. Iar hotărârea finală pentru admiterea unui student o ia «calculatorul», după ce face media între aceste note”, spune Ion Stancu. Din comisia de doctorat  au făcut parte, alături de Valerică Olteanu, alţi patru profesori de marketing: Ştefan Boboc, Iacob Cătoiu, Nicolae Pop şi Carmen Bălan.

Mara Popescu (23 de ani) a terminat Facultatea de Marketing în vara anului trecut, cu o lucrare de licenţă pe aceeaşi  temă  cu care s-a prezentat şi la examenul de doctorat, şi anume „Cercetarea comportamentului cumpărătorului”. Atunci a primit nota 10.

„Am primit răspuns pe e-mail“

Conducătorul de licenţă al studentei a fost profesorul Iacob Cătoiu, membru al comisiei de doctorat. Ea spune că a aflat în sală că trebuie să răspundă la întrebări despre tema de doctorat.

„Mi-au pus întrebări doar doi profesori, Nicolae Pop şi Carmen Bălan. Ei m-au întrebat  de ce am dat la doctorat la ASE şi despre ce vreau să studiez la doctorat”, a spus Mara Popescu. Studenta a arătat că, după afişarea rezultatelor,  a depus un memoriu la rector, în care a arătat că nu s-a respectat metodologia. „Am primit un răspuns pe e-mail, prin care mi se spunea cum a ales comisia modalitatea de concurs”, a spus Mara Popescu. Reprezentanţii ASE susţin însă că fata a  trimis numai un e-mail.

image
image

Mi-au pus întrebări doar doi profesori, Nicolae Pop şi Carmen Bălan. Ei m-au întrebat  de ce am dat la doctorat la ASE şi despre ce vreau să studiez la doctorat.

image


Mara Popescu
studentă

Doctoranzii rămân pe dinafară

image

Trei dintre doctoranzii  admişi în toamna trecută riscă să-şi piardă locul obţinut  prin concurs. Ei spun că se vor constitui în parte civilă şi vor contesta decizia instanţei.

„Noi suntem foarte revoltaţi pentru că ne pierdem dreptul de a fi doctoranzi printr-un examen cinstit”, spune Mihai Pastiea, doctorand la zi. Studenţii se tem că nu vor mai putea da examen pentru că din toamnă se va introduce condiţia absolvirii unui masterat în domeniul în care vrei să susţii doctoratul.

„Domnişoara trebuia să sesizeze atunci că era incorect examenul şi să iasă din sală. Or, ea a contestat numai după ce a fost respinsă”, spune Cătălin Curmei, un alt doctorand admis. „Tratamentul a fost acelaşi pentru fiecare candidat. Toată lumea a fost întrebată din bibliografie şi fiecare a ştiu să-şi susţină mai bine sau mai prost punctul de vedere”, arată doctorandul Dumitru Bălan. În aceeaşi situaţie se află alţi 22 de studenţi la doctorat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite