Alba Iulia: Târg cu produse de post înainte de Lăsata Secului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a târgului agro-alimentar „La lăsatul Postului“ s-a deschis astăzi în pavilionul din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor. Târgul ţine până duminică, iar oferta este variată, producătorii expunând pâine pe vatră, turtă dulce, miere, brânză şi preparate din carne.

Majoritatea cumpărătorilor prezenţi la târg au apreciat produsele tradiţionale. Cele mai cumpărate au fost mezelurile, brânzeturile şi produsele de panificaţie, iar „vedeta“ târgului a fost standul de turtă dulce. „Am venit să văd ce produse sunt, dacă sunt tradiţionale şi de calitate. O să-mi cumpăr ceva brânză. Se apropie postul şi la noi în familie se fac plăcinte. Cred că o să iau şi ceva dulce, de la standul de turtă“, a spus Eugen Dreghiciu, şomer, în vârstă de 52 de ani.

Turta dulce şi mezelurile, la mare căutare

Producătorii autorizaţi au expus cele mai bune produse. „Nu se putea să lipsească de la acest târg «Puiul Târgului», şiragul de turtă dulce. Sunt preparate de post. Preţurile sunt pe măsura muncii noastre, rămân la aprecierea clientului. Multe dintre produsele noastre sunt făcute manual. Nu pot să fie preţ la fel cu un produs de panificaţie. E multă muncă şi migală“, a spus Lucian Opincaru, producător de turtă dulce din Sebeş. Turta dulce costă între 2,5 lei şi 6 lei, 3 lei halviţa, iar căsuţele de turtă, 30 de lei.
Mezelurile afumate au fost şi ele pe gustul cumpărătorilor. „Au un aspect deosebit, iar din ce am gustat, toate sunt foarte bune. Încă nu m-am hotărât ce voi cumpăra, dar cu siguranţă mă voi opri la standul cu mezeluri“, a spus Jenel Buciuman, de 46 de ani, şofer. La standul de mezeluri al lui Cornel Surdea, oamenii au stat la rând. Cârnaţul afumat s-a vândut cu 19 lei, pastrama cu 45 lei, iar pieptul rulat cu 48 lei.

Balmoş şi sloi de oaie, mâncăruri tradiţionale

„I-am întâmpinat pe cumpărători cu balmoş, telemea şi sloi de oaie. Sloiul de oaie este pregătit după o reţetă tradiţională, carnea cu oase cu tot este fiartă bine. Apoi carnea, cu tot cu seu, este pusă într-un ceaun mai mic, şi după ce se răceşte, se răstoarnă, primind o formă rotundă. Are un gust deosebit“, a spus Elena Stănuş, de 40 de ani, din Pianu de Sus.
La polul opus, produsele naturiste, precum mierea, au atras şi ele albaiulienii.  Un borcan cu miere polifloră sau de tei este 8 lei, iar de salcâm, 10 lei. „Ne-am organizat destul de bine pentru prima ediţie. Vrem să realizăm o mică piaţă numai cu produse tradiţionale, direct de la cei care le produc“, a precizat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite