Secretarul general al ISC, Marian Bucur, şi alţi cinci angajaţi, audiaţi la DNA în cazul Grăjdan - Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Marian Bucur şi alţi cinci angajaţi sunt audiaţi la DNA, unde este aşteptat să ajungă şi Adrian Grăjdan, demis de la conducerea ISC după ce a decis retragerea instituţiei din procesul "Trofeul calităţii", potrivit unor surse judiciare, transmite agenţia Mediafax.

Aceştia ar fi declarat în faţa procurorilor că au fost luaţi prin surprindere de adresa depusă la dosar, că Grăjdan nu s-ar fi consulrat cu nimeni în legătură cu emiterea documentului şi că nu înţeleg poziţia acestuia, au spus sursele judiciare ale agenţiei Mediafax.

Sursele citate au precizat că Marian Bucur şi ceilalţi cinci angajaţi ai ISC sunt audiaţi în calitate de martori, în legătură cu modul în care Constantin Adrian Balaban Grăjdan a decis trimirea la instanţa supremă a adresei privind retragerea instituţiei din procesul "Trofeul calităţii".

La sediul DNA este aşteptat să ajungă şi Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, pentru a fi audiat în legătură cu documentul prin care a înştiinţat instanţa supremă că ISC nu se constituie parte civilă în "Trofeul calităţii", pentru că instituţia nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil, au mai spus sursele citate.

Cariera lui Constantin Adrian Grăjdan în fruntea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) s-a încheiat după mai puţin de o săptămână. El a fost demis azi de către Victor Ponta, cel care-l instalase pe post vineri, 18 mai.

Demis din cauza "comportamentului"

"În această dimineaţă, primul-ministru Victor Ponta, a luat decizia demiterii şefului Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcţie. Decizia a fost luată din cauza comportamentului şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deşi instituţia pe care o conduce se afla în subordinea primului-ministru. În scurt timp, va fi asumată o noua numire la conducerea acestui Inspectorat", se spune în comunicatul prin care Guvernul anunţă demiterea lui Grăjdan.

Reamintim că în a doua sa zi de lucru, Constantin Grăjdan, omul numit de Victor Ponta la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii, şi-a retras instituţia din calitatea de parte vătămată în procesul „Trofeul Calităţii“, în care e inculpat Năstase.

Grăjdan a semnat o adresă prin care comunica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că instituţia se retrage din proces, întrucât nu există prejudiciu. Asta, contrara susţinerilor anterioare ale Inspectoratului şi a faptului că instanţa de fond confirmase deja un prejuidiciu de 1,6 milioane de euro adus ISC.

„În 2008, instituţia a fost atrasă într-un joc politic", a declarat ieri Grăjdan, pentru "Adevărul". "Procurorii DNA au făcut atunci presiuni asupra instituţiei şi Sorin Mălinescu (fost şef al Departamentului juridic al Inspecţiei şi fost şef al ISC - nota red.) a fost obligat să semneze actul prin care se constata prejudiciu. Conştiinţa nu m-a lăsat să semnez atunci documentele. Acum am trimis adresa pentru a apăra instituţia", a povestitGrăjdan, cu un uşor aer de erou. Totuşi, în martie 2009, când a acceptat conducerea instituţiei, nu a restabilit adevărul pe care-l invocă acum în justificarea adresei depuse la proces.

Răsturnarea de situaţie s-a produs cu mai puţin de o lună înainte de prescrierea faptelor pentru care este acuzat Năstase, ceea ce „muşcă" din timpul rămas până la pronunţarea unei sentinţe, mai ales în condiţiile în care apărătorii fostului premier mitraliază excepţie după excepţie la fiecare termen. Mai mult, dispariţia prejudiciului a devenit muniţie grea pentru apărătorii care se străduiesc să obţină achitarea lui Năstase.

Citiţi şi Ponta vinde statul în procesul lui Năstase

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite