Sechestrele din dosarul transferurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au instituit sechestru pe bunurile a opt oameni de fotbal în vederea recuperării prejudiciului de peste 12 milioane $. Procurorii au pus sechestru pe vile, terenuri, acţiuni şi autoturisme şi au poprit conturile a opt impresari şi şefi de cluburi.

Decizia DNA a fost luată pentru recuperarea a peste 12 milione de dolari, care ar fi fost prejudiciul adus în momentul transferurilor în străinătate a 12 fotbalişti. Anchetatorii au calculat că s-ar fi dat o “gaură” de 1,5 milioane de dolari în dauna statului, de 600.000 de dolari în vistieria FRF şi de peste zece milioane de dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Oţelul Galaţi, Rapid Bucureşti şi Gloria Bistriţa. Ioan (Giovanni) Becali este acuzat de DNA că ar fi produs cel mai mare prejudiciu din dosarul transferurilor internaţionale: 10.269.690 de dolari!

Fraţii Becali, fără trei case

Astfel că procurorii au decis să-i instituie sechestru pe două apartamente situate pe Calea Floreasca - Bucureşti şi pe autoturismul Rolls Royce.

Victor Becali, acuzat pentru un prejudiciu de 4.175.000 de dolari adus echipelor Dinamo Bucureşti şi Gloria Bistriţa, are sechestrat imobilul situat în cartierul Pipera (Voluntari – Ilfov). Ofiţerii DNA le-au atras atenţia celor doi fraţi că nu au voie să aducă modificări imobilelor sechestrate, să le distrugă, ori să le schimbe destinaţia.  În caz contrar, ei vor fi acuzaţi de sustragere de sub sechestru.

Preşedintelui executiv de la Dinamo, Cristi Borcea, i s-a pus sechestru pe un imobil în Pantelimon, pe strada Cernica. El este acuzat că ar fi prejudiciat clubul Dinamo cu aproximativ 5,8 milioane de dolari.

De asemenea, a fost pusă sub sechestru şi reşedinţa familiei omului de afaceri George Copos. Imobilul are o suprafaţă de 433 de metri pătraţi, garaj şi pivniţă. Când a fost înştiinţat de poliţişti, Copos a refuzat să semneze actul, motivând că nu este vinovat şi întreg dosarul a fost făcut doar pe baza unor constatări ale Gărzii Financiare. El este acuzat de DNA că ar fi cauzat un prejudiciu de 3.130.000 de dolari clubului Rapid, în urma transferurilor lui Cristi Dulca şi Florin Bratu şi de 2,2 milioane lei la bugetul de stat.

Neţoiu a adus bani de acasă pentru BMW

Două imobile în centrul oraşului Bucureşti - pe strada Polonă şi strada Dr. Felix - i-au fost sechestrate lui Gheorghe Neţoiu. Aceeaşi “soartă” a avut şi autoturismul său marca BMW. Neţoiu a decis să deschidă un cont cu 110.000 de lei, pe care l-a pus la dispoziţia DNA pentru poprire spre a i se ridica sechestrul instituit pe bunuri.

Stoica, probleme cu terenul donat de Becali

Mihai Stoica, fost preşedinte la Oţelul Galaţi, acuzat de un prejudiciu de 1.050.000 de dolari, a rămas fără un teren de 500 de metri pătraţi din Voluntari-Ilfov, pentru care este în litigiu cu Gigi Becali. Terenul a fost donat de Becali în perioada când Stoica era manager la Steaua Bucureşti, iar când cei doi s-au certat, finanţatorul a cerut Judecătoriei să constate revocarea donaţiei.

Gică Popescu, sechestru în concediu

Gică Popescu era în concediu atunci când DNA i-a instituit sechestru pe imobilul din Voluntari. Lui Jean Pădureanu i s-a sechestrat un apartament din strada Ecaterina Teodoriu din Bistriţa.

Pădureanu este acuzat de un prejudiciu de 1,7 milioane de dolari adus Gloriei Bistriţa în urma transferurilor lui Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean.

Cum a fost fraudat statul

DNA arată că, prin faptele lor, George Copos, fost preşedinte şi patron al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Ioan Becali, fost impresar, Victor Becali, impresar, Mihai Stoica, fost director al FC Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte la Gloria Bistriţa, Gică Popescu, fost angajat al firmei “Becali Sport”, Gheorghe Neţoiu, fost acţionar la Dinamo, Cristian Borcea, preşedinte executiv al FC Dinamo, ar fi declarat sume de transfer mult mai mici decât cele încasate în realitate. Diferenţa de bani din transferuri ar fi ajuns în conturile personale ale celor trimişi în judecată.

Conturi blocate

AFC Dinamo Bucureşti, Dinamo 1948 SA, CF Gloria 1972 Bistriţa, FC Rapid Bucureşti şi CS Oţelul Galaţi au mai multe conturi blocate. Conform procurorilor, cluburile nu ar fi declarat sumele corecte de transferuri şi astfel ar fi înşelat statul. Astfel că s-a luat decizia blocării conturilor în vederea recuperării prejudiciului în cazul în care cei trimişi în judecată vor fi găsiţi vinovaţi.

Nicolae Badea, încă la DNA

Ancheta privind transferurile internaţionale continuă la DNA.  Procurorii au separat un dosar în vederea formării unei comisii rogatorii în Italia care să stabilească modul în care a fost transferat Adrian Mutu în străinătate. În acelaşi dosar continuă cercetările şi faţă de Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti. El este acuzat de complicitate la înşelăciune.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite