Seceta este combătută cu subvenţii pentru irigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat în acest an pentru ajutorarea micilor fermieri. Programul pentru com­baterea efectelor secetei prevede sub­ven­ţionarea cu 100 de milioane de lei a costurilor pentru irigarea a 200.000 de hectare.

Persoanele fizice şi juridice ale căror terenuri sunt amplasate în amenajările de irigaţii care se pun în funcţiune în acest an şi irigarea în canalele de desecare din administraţia ANIF pot cere dreptul de folosinţă fără plată, pe bază de proces-verbal a infrastructurii de irigaţii.

Finanţarea pentru Ministerul Agriculturii va fi obţinută prin transfer de la bugetul de stat. Pentru anul viitor, se are în vedere extinderea suprafeţei care poate primi apă de irigaţii până la un milion de hectare, faţă de 750.000 de hecatare în prezent.

Pentru realizarea acestui obiectiv se are în vedere alocarea pentru anul 2010 de la bugetul de stat pentru Ministerul Agriculturii a 470 de milioane de lei, dintre care 220 de milioane lei pentru subvenţionarea cheltuielilor de exploatare a infrastructurii de irigaţii pe terenurile pe care sunt încheiate contracte multianuale de către OUAI cu ANIF sau cu alţi furnizori de apă pentru irigaţii, 150 milioane lei pentru repunerea în funcţiune a infrastructurii publice de irigaţii din administrarea ANIF pentru o suprafaţă suplimentară de 250.000 de hectare şi 100 de milioane lei pentru repunerea în funcţiune a infrastructurii publice din administrarea OUAI.

Sumele suplimentare alocate vor putea fi recuperate ulterior prin TVA şi impozitul pe venit ce se va încasa la buget din sporul de producţie obţinut prin aplicarea irigaţiilor, care este estimat la aproximativ 847 de milioane de lei.

Un milion de hectare sunt deja calamitate

Liderii coaliţiei au decis să fie prezentată în şedinţa de Guvern o strategie de urgenţă care să prevadă extinderea sistemelor de irigaţii, având în vedere prognoza de secetă.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a anunţat că seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale de toamnă şi de primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare.

El anunţa posibilitatea declarării stării de calamitate. Cele mai secetoase luni din acest an vor fi iulie şi august, această vară urmând să fie la fel de lipsită de precipitaţii ca aceea din 2000, declara recent preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Acesta a adăugat că nu crede că se va ajunge la restricţii de consum al apei pentru populaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite