Seceta şi grindina au făcut ravagii în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta şi grindina  au făcut ravagii în Bihor
Seceta şi grindina au făcut ravagii în Bihor

Judeţul ar putea fi declarat calamitat, dacă toţi producătorii agricoli şi-ar raporta pierderile. Producătorii care şi-au asigurat culturile benefi-ciază de despăgubiri de la bugetul statului dacă cel puţin 30 de procente dintr-o cultură sau mai multe sunt declarate calamitate.

Directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor (DADR), Florian Pavel, a afirmat că Bihor ar putea fi inclus în rândul judeţelor calamitate.Pentru ca acest lucru să se întâmple, Pavel spune că producătorii neasiguraţi îşi vor declara culturile distruse de secetă şi grindină. Acest statut le-ar oferi posibilitatea şi producătorilor agricoli neasiguraţi să beneficieze în toamnă de sprijinul de minimis, o formă de ajutor de stat acceptată de Uniunea Europeană, cei asiguraţi primind despăgubirea din partea firmei de asigurări. „Anul trecut, ajutorul de minimis a fost de 200 de lei la hectar. În condiţii de criză, cred că anul acesta ar putea fi unul care să ofere producătorilor posibilitatea de a relua ciclul producţiei agricole, indiferent că au fost sau nu asiguraţi”, spune Pavel.
Altfel, în baza Legii 381/2002, producătorii care şi-au asigurat culturile beneficiază de despăgubiri de la bugetul statului dacă cel puţin 30% dintr-o cultură sau mai multe sunt declarate calamitate. În acest caz, Ministerul Agriculturii declară judeţul respectiv calamitat.

Preţul la grâu, influenţat de speculanţi

Se estimează că preţurile vor rămâne pe loc, în jurul a 0,50-0,60 lei pentru un kilogram de grâu. „Dacă intră pe piaţă speculatorii, atunci preţul va fi afectat în defavoarea consumatorilor”, precizează Pavel.  Specialistul consideră că ar trebui ca Ministerul Agriculturii să activeze serviciul de intervenţie în agricultură din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru a putea prelua cantitatea de grâu de panificaţie la un preţ echitabil atât pentru producători, cât şi pentru procesatori.
Culturile de primăvară au fost şi ele afectate de secetă şi de grindină. „Ploile de acum au ajutat la creşterea plantelor. Ploile necesare în iulie şi august ajută la legarea recoltei. Dacă cele două luni vor fi cu deficit de precipitaţii, putem avea parte de calamităţi şi la aceste culturi”, spune Florian Pavel.

Grâul distrus de grindină

 Seceta şi grindina din această primăvară şi vară au înjumătăţit producţiile estimate la cereale păioase. Cele mai întinse suprafeţe afectate sunt cu grâu, 4.570 de hectare fiind asigurate, iar 1.139 hectare neasigurate. Din declaraţiile producătorilor agricoli, grindina de luna trecută a distrus şi ea 2.647 de culturi, 603 cu grâu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite