Se împlinesc 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce peste o mie de moldoveni stau zilnic la coadă la ghişeele instituţiei care eliberează documentele necesare pentru obţinerea cetăţeniei române, zeci de tineri români sunt aşteptaţi mâine, 27 martie, la Chişinău pentru a sărbători 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Citeşte şi:

Miliarde de euro pentru Moldova

Constituţia Moldovei, prezentată în Parlament

Noua Constituţie nu va face referire la limba oficială

Ziariştii de la Chişinău cer demisia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova

Ziua de 27 martie este una foarte importantă în viaţa basarabenilor. În acestă zi, zeci de tineri români din dreapta şi stânga Prutului sunt aşteptaţi la Chişinău pentru a sărbători împreună ziua de 27 martie 1918, când "Basarabia de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România", transmite Romanian Global News.

Ca în fiecare an, organizatorii au pus la dispoziţia românilor autocare pentru a se deplasa în capitala Moldovei şi au folosit internetul pentru a aduna cât mai mulţi manifestanţi. Ei s-au ajutat de reţelele de socializare, precum Facebook, pentru a stabili punctele de întâlnire. Români din toată lumea au confirmat participarea.

Organizatorii evenimentului sunt grupul de iniţiativă Spirit Românesc, un grup apolitic, care promovează valorile naţionale românesti în Basarabia. Grupul a fost constituit la iniţiativa unui grup de basarabeni în anul 2007.

Potrivit Romanian Global News, din România vor ajunge la Chişinău circa 100 de oameni, membri şi simpatizanţi ai grupul de acţiune Noii Golani, grup ce organizează de 4 ani campania "Basarabia Pământ Românesc!" şi alte acţiuni pentru strângerea relaţiilor dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Manifestaţiile vor avea loc la Chişinau, pe 27 martie, începând cu ora 14.00. Coloana de tineri se va strânge în faţa Academia de Ştiinţe (bulevardul Ştefan cel Mare, numărul 1), pentru a merge apoi pe bulevardul Ştefan cel Mare urmând Calea Unirii şi votând încă o dată Unirea la clădirea Sfatului Ţării (str.Al.Mateevici, 111). După reconstituirea votului, la ora 16.30 se va face o Hora a Unirii şi un spectacol de culoare şi lumină în scuarul teatrului de Operă şi Balet.

Organizatorii au creat un "Jurnal de bord al călătoriei în Basarabia" pentru a-i ţine la curent pe cei care nu pot ajunge să sărbătorească ziua de 27 martie. Cei care vor participa la manifestaţia de mâine au anunţat că în ziua următoare, 28 martie, manifestaţia se va muta la  Orheiul Vechi şi Soroca.

"Suntem aceeaşi datorită cărora regimul comunist a înnebunit anul trecut şi a interzis oricărui cetăţean român să treacă graniţa pe 26 şi 27 martie. Suntem români şi dorim să descoperim Basarabia, iar acesta este jurnalul nostru de bord…", scrie în Jurnalul de bord.

Între timp, ProTv Chişinău relatează că peste o mie de persoane aşteaptă zilnic la ghişeele instituţiei care eliberează documentele necesare pentru obţinerea cetăţeniei române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite