Scorul plagiatului: 2-1. Ponta a marcat din ofsaid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, în 2003, în ziua obţinerii titlului de doctor
Victor Ponta, în 2003, în ziua obţinerii titlului de doctor

Plagiatul premierului Victor Ponta a fost dovedit de două comisii formate din membri ai  Academiei Române şi profesori doctori de la facultăţile din cadrul Universităţii Bucureşti. Totuşi, o comisie formată din membri pe care nu-i cunoaşte nimeni, din Ministerul Educaţiei, se luptă să  demonstreze buna-credinţă a doctorandului Ponta.

În urmă cu o lună, revista „Nature" , cu sediul în Marea Britanie, publica în premieră dovezi despre modul în care premierul Victor Ponta a introdus, fără să citeze sursa, fragmente însemnate  în lucrarea sa de doctorat, „Curtea Penală Internaţională" (susţinută la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, în anul 2003). De atunci şi până astăzi, trei comisii importante s-au pronunţat asupra cazului de plagiat. În primă instanţă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a concluzionat că lucrarea academică a lui Ponta reprezintă un caz de plagiat. În aceeaşi zi, însă, ministrul interimar al Educaţiei şi Cercetării, la acea vreme, Liviu Pop, a reorganizat CNATDCU şi a declarat că acest consiliu nu are abilitatea de a decide dacă Ponta a plagiat sau nu.

Vineri, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti - unde Ponta şi-a obţinut titlul de doctor - a emis un comunicat în care a explicat, pe îndelete, de ce lucrarea premierului nu respectă normele de citare din mediul academic, şi, prin urmare, intră sub incidenţa plagiatului. Principalele puncte sunt:

- Cel puţin o treime din teză este plagiată prin preluarea fără citările de rigoare a peste 68 de blocuri de text. Acestea au mărimi diferite, de la câteva rânduri la 8-15 pagini. Paginile afectate de plagiat sunt concentrate în special în capitolele 1 şi 3 din lucrare.

- Ponta a plagiat preluând atât fragmente cuvânt cu cuvânt, cât şi idei. De asemenea, a preluat, fără a cita sursa, din lucrări scrise în alte limbi, traducerea fiind uneori deficitară.

„Au fost descoperite şi traduceri din engleză, preluate cuvânt cu cuvânt, dar s-a tradus greşit, uneori. Probabil asta este contribuţia personală a autorului", a spus, ironic, Marian Popescu, unul dintre cei 10 membri ai comisiei de etică de la Universitatea Bucureşti.

- Ponta a plagiat cu bună ştiinţă, regula de a folosi ghilimelele, însoţite de note de subsol, fiind veche de peste 200 de ani, după cum mai afirmă Marian Popescu. Ponta a încercat în tot acest timp o eschivă, spunând că la momentul la care şi-a redactat lucrarea de doctorat nu erau aceleaşi reguli pentru citarea surselor ca acum. O dovadă care contrazice această afirmaţie este faptul că Ponta a preluat fragmente din lucrări care citau corect sursele.

Ponta are „Educaţia" de partea sa

Argumentele prezentate de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti nu au valoare de verdict. Rectorul Universităţii, profesorul Mircea Dumitru, a explicat: „Noi am demonstrat că există pasaje identice preluate din alţi autori. Este sarcina celeilalte comisii (n.r.- a Consiliului Naţional de Etică din cadrul Ministerului Educaţiei) să explice existenţa acestor pasaje".

În faţa acestor evidenţe, prim-ministrul Victor Ponta a răspuns cu aceeaşi replică pe care o are încă de la începutul scandalului de pla­giat: „Este o decizie şi o comisie politică".

Ponta are de partea sa Consiliul Naţional de Etică din cadrul Ministerului Educaţie. Acest consiliu a dat deja verdictul că Ponta nu a plagiat, verdict care se bazează pe o analiză a unei subcomisii cu caracter anonim.

Click pentru a mări



Ministerul Educaţiei şi Cercetării este singurul for în măsură să hotărască retragerea titlului de doctor dobândit de Victor Ponta printr-o lucrare în care a plagiat masiv. Însă Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei,  nu pare deloc dispusă să se gândească la o asemenea măsură. Mai mult decât atât, Andronescu a încercat să influenţeze decizia Comisiei de Etică a Universităţii, spunând că, dacă se stabileşte că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desfiinţarea şcolii de doctorat.

UNANIMITATE

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare cât şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti au stabilit, fără niciun vot împotrivă, că teza de doctorat a lui Victor Ponta intră sub incidenţa plagiatului.

Membrii Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti

- Prof. dr. Tudor Roşu (Facultatea de Chimie)
- Prof. dr. Viorel Ciobanu (Facultatea de Drept)
- Prof. dr. Adrian Paul Iliescu (Facultatea de Filosofie)
- Prof. dr. Cristian Mărunţeanu (Facultatea de Geologie şi Geofizică)
- Prof. dr. Ovidiu Bozgan (Facultatea de Istorie)
- Prof. dr. Marian Popescu (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării)
- Prof. dr. Vasile Preda (Facultatea de Matematică şi Informatică)
- Prof. dr. Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială)
- Prof. dr. Georgeta Ghebrea (Facultatea de Ştiinţe Politice)
- Prof. dr. Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxă)

Membrii CNATDCU

- Marius Andruh (membru al Academiei Române)
- Dorel Banabic (membru al Academiei Române)
- Lucian Pintilie (doctor în fizică)
- Lazăr Vlăsceanu (doctor în Sociologie)
- Viorel Barbu (membru al Academiei Române)
- Dragoş Mihai Ciuparu (doctor în chimie)
- Mircea Dumitru (rectorul Universităţii din Bucureşti)
- Ionel Haiduc (preşedintele Academiei Române)
- Mihai Lucan (doctor în ştiinţe medicale)
- Liviu Marsavina (doctor în tehnologia construcţiilor de maşini)
- Mircea Miclea (doctor în psihologie)
- Sergiu Nedevschi (doctor în inginerie electrică)
- Cristian Oara (doctor în automatică şi ingineria sistemelor)
- Octavian Popescu (doctor în biochimie)
- Marian Preda (doctor în sociologie)
- Bogdan Simionescu (doctor în chimie)
- Carmen Socaciu (doctor în chimie)
- Rodica Zafiu (doctor în filologie)
- Ioan Aurel Pop (doctor în istorie)
- Florin Stamatian (doctor în medicină)

Consiliul de la Ministerul Educaţiei este singurul care a negat plagiatul

Consiliul Naţional de Etică (CNE) este singurul care a spus că teza de doctorat a premierului nu este plagiat. CNE este însă un organism din subordinea Guvernului şi, mai mult, componenţa lui a fost schimbată de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, cu puţin înainte de a se descoperi plagiatul lui Ponta.
Spre deosebire de Comisia Universităţii, cei nouă membri ai Consiliului nu au anunţat hotărârea într-o conferinţă de presă, preferând să stea departe de întrebările jurnaliştilor.

Hotărârea a fost luată pe baza unui raport întocmit de trei experţi în Drept, printre care s-a numărat şi Gheor­ghiţă Mateuţ (foto). Acesta a pledat alături de avocatul Victor Ponta în 2006, când cei doi au încercat să-l elibereze pe controversatul om de afaceri Ovidiu Tender. Ponta a reuşit să transforme o şedinţă de la Curtea de Apel Bucureşti într-un adevărat spectacol televizat, dar pe Tender n-a reuşit să-l scoată atunci din arest preventiv. Identitatea celorlalţi doi experţi numiţi de Consiliu a rămas necunoscută, graţie regulamentului de funcţionare a organismului.

Raportul experţilor nu a explicat în niciun fel prezenţa, în lucrarea lui Ponta, a peste 80 de pagini care se regăsesc în lucrări scrise anterior, de alţi autori. Întreaga argumentaţie a deciziei potrivit căreia n-a fost plagiat se bazează pe respectarea procedurilor referitoare la susţinerea unei teze. 

Raportul mai spune că, la vremea respectivă, plagiatul nu era incriminat în legislaţie, iar avocatul Gheorghiţă Mateuţ a explicat că acuzaţia trebuie privită din punct de vedere juridic, în primul rând. Asta, deşi el a fost ales în acel grup de experţi ca reprezentant al comunităţii academice, în calitate de profesor universitar, nu ca avocat în dreptul penal.

Membrii Consiliului Naţional de Etică

În componenţa Consiliului Naţional de Etică (CNE), cel care  a concluzionat că nu este vorba de plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, se află şi câteva persoane apropiate PSD.

- Petre Andea a fost parlamentar PSD de Timiş (în legislatura 2004 - 2008) şi vrea să candideze şi anul acesta.
- Nicolae Burnete - de la Universitatea Tehnică Cluj - a fost acuzat de Alexandru Toma Pătraşcu (membru fondator ASUR) că ar fi plagiat şi el în câteva lucrări.
- Paul Dobrescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a fost redactor la „Era socialistă", o publicaţie a CC al PCR, şi consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.
- Horia Iovu este de la Universitatea Politehnică Bucureşti, cea condusă mult timp de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD).
- Teodor Petrescu - Universitatea Politehnică Bucureşti - s-a retras din motive medicale.
- Romiţă Iucu - de la Universitatea Bucureşti - s-a retras considerând că se află în incompatibilitate.
- Victor Stoica - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" Bucureşti.
- Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova.
- Vergil Muraru - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare.
- Doru Vladimir Puşcaşu - CEPROCIM SA.
- Florin Ionescu - Steinbeis University Berlin.

INFO
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite