Scorpionii, grădinari de weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

8 militari de la Brigada 2 Infanterie „Rovine” au scos la lumină panseluţe şi muşcate

La ora 8.00, ostaşii cărau din sere ghivecele cu begonii şi le aşezau pe spaţiul din afară. Îmbracaţi în uniformă, cu bocancii împroşcaţi de nămol, s-au pus pe treabă timp de patru ore. Chiar dacă cerul ameninţa cu ploaie, nu s-au speriat, ci au transportat la aer sute de flori.

Preferă lalelele şi trandafirii roşii

Scorpionii spun că nu este o ruşine să munceşti. Sorin Minea este un soldat de 27 de ani care iubeste lalelele şi trandafirii roşii. Colegii îl cataloghează drept un romantic incurabil. Sorin recunoaşte că este sensibil când vine vorba de natură şi că suferă când vede că oamenii o neglijează. „Faţă de noi, chinezii sunt mult mai igienici şi atenţi cu mediul înconjurător. Ei preferă să stea nemâncaţi decât să-şi lase plantele neîngrijite. Românii încă nu au ajuns la acest stadiu, lucru care mă doare”, explică Sorin. Este nedumerit de ce trecătorii aruncă pe jos resturi alimentare.

Grădinar din copilărie

Ion Magdalena, fruntaş în brigadă, are 20 de ani şi este cel mai tânăr luptător prezent astăzi în Parcul Romanescu. Provine din Stoeneşti, Gorj, şi povesteşte că în copilărie florile erau viaţa lui. Dacă la 10 ani, băieţii de vârsta lui băteau mingea la fotbal, Ion îşi lua salopeta şi intra în mijlocul răzoarelor de crizanteme şi narcise. După ce smulgea buruienile, se ducea la pompă, apuca furtunul şi stropea trandafirii. De ceva vreme s-a mutat la Craiova, însă patima lui pentru natură a rămas aceeaşi. La două-trei săptămâni se întoarce în comuna de baştină şi revine la munca de copil: grădinăritul.  Marian Stan are două ofuri:  spaţiile de joacă insuficiente şi gunoaiele. Spune că îşi scoate frecvent la plimbare soţia şi copilul, prin parc. Este însă dezamăgit că mulţi folosesc tufişurile pe post de containere.

„Sănătatea celor mici este adesea afectată de mizeria pe care noi o producem. Am acceptat să particip la această acţiune pentru că îndrăgesc curăţenia, sunt pasionat de flori şi nu mi se pare greu sau jenant să lucrez cu panseluţele”, ne-a vorbit Marian. Deşi locuieşte în Craiova, ostaşul deţine la Desa o seră cu roşii, castraveţi, dar şi cu lalele, narcise şi crizanteme.

Au greblat pământul

Restul ostaşilor au pus mâna pe lopeţi şi au nivelat astăzi 130 metri de pământ de pe tronsonul din vecinătatea Stadionului „Ion Oblemenco”. S-au declarat obişnuiţi cu sapa sau grebla, pentru că merg frecvent la muncile câmpului, spunându-ne, mai în glumă, că munca face muşchiul frumos.

Locotenent Teodora Mazere, purtătorul de cuvânt al brigăzii, ne-a informat că acţiunea de ecologizare a Scorpionilor este o activitate voluntară, prilejuită de Ziua Forţelor Terestre, şi se sincronizează totodată cu Ziua Pământului, de pe 22 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite