"Sconturile", mai tari decât reducerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii moldoveni caută haine de firmă la preţ redus în Italia şi Spania Soldurile nu-i mai impresionează pe moldovenii care au văzut în ţările unde lucrează "sconturi", aşa cum le

Unii moldoveni caută haine de firmă la preţ redus în Italia şi Spania

Soldurile nu-i mai impresionează pe moldovenii care au văzut în ţările unde lucrează "sconturi", aşa cum le spun ei reducerilor,mult mai bune.

Mall-urile Moldovei afişează, de la începutul acestei luni, reduceri cuprinse între 20-80% la textile şi încălţăminte. Directorii de marketing se laudă cu vânzări mai mari cu 10-15% şi cu o creştere a numărului de vizitatori cu cel puţin 10%, faţă de începutul verii.

De fapt, comercianţii urmăresc nu atât profitul, cât "să scape" la un preţ rezonabil de colecţiile de primăvară-vară, presaţi de apropierea sezonului rece. Cei vizaţi de promoţii sunt în special moldovenii care lucrează peste hotare şi se întorc în concediu, în această perioadă.

"Stranieri" cu pretenţii

Comercianţii riscă totuşi să rămână cu marfa pe stoc, în ciuda promoţiilor. Motivul ar fi că "stranierii" au început să aibă idei diferite despre conceptul de "soldare".

"Îmi cumpăr haine doar din Italia, unde <> sunt pe bune. Mi-am luat blugi de firmă cu 20 euro, iar aici am văzut aceeaşi marcă la reducere cu 36 de euro", ne-a explicat Constantin Groza, un ieşean care munceşte de cinci ani în Roma.

"Un tricou de firmă care costa 200 de euro l-am luat la <> cu 50 de euro. La noi nici nu sunt haine de calitate. Găseşti foarte rar, dar costă exagerat de mult", susţine ieşeanul Andrei Alixandru, care lucrează în Torino.

Oferte neconvingătoare

În Bacău, comercianţii au constatat deja un interes scăzut faţă de mărfurile expuse la "reduceri". "Avem produse pe care le găsiţi, în mod normal, la preţuri de două ori mai mari. Anii trecuţi, vânzările erau mai mari. Acum multă lume se uită, dar nu cumpără", ne-a declarat Mariana Vlas, vânzătoare la un magazin de haine.

La rândul lor, nemţenii sunt dezamăgiţi de calitatea soldurilor. "Ce să mai cumpăr, dacă au rămas doar produsele cele mai mici sau cele mai mari?", se plânge un cumpărător în căutarea unei perechi de pantofi.

Oraş fără promoţii

Un singur magazin din Botoşani a aplicat reduceri de 10%, la unele produse. Restul comercianţilor preferă să retragă marfa din rafturi şi s-o păstreze pentru vara viitoare.

"Dacă am face reduceri, nu ne-am scoate cheltuielile cu transportul mărfii", a spus Liliana Vasilescu, administrator de magazin. (Au contribuit Mihaela Iacob, Sandrinio Neagu şi Alex Nechita)

80 la sută

- este cea mai mare reducere practicată în magazinele din Moldova

La Suceava vânzările merg brici

Spre deosebire de restul Moldovei, promoţiile au dus la golirea magazinelor din municipiul Suceava. Acum, pe ultima sută de metri, reducerile au ajuns şi la 80%, iar comercianţii spun că vânzările merg foarte bine. O pereche de sandale care costa 189 de lei se vinde acum cu doar 39 de lei. Pentru o pereche de pantofi se plătesc 159 de lei, faţă de preţul iniţial de 319 lei.

Mi-am luat blugi de firmă cu 20 euro, iar aici am văzut aceeaşi marcă la reducere, dar cu 36 de euro
Constantin Groza
"stranier"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite