Şcolile fără autorizaţie vor fi închise din toamnă / Ce se va întâmpla cu elevii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea anului şcolar este pus sub semnul întrebării pentru multe dintre şcolile care nu au autorizaţie de funţionare. Ministrul Educaţiei a declarat recent că  unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise.

"Nu ştim câte şcoli ar putea fi închise, dar acum centralizăm situaţia. Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", a precizat Funeriu.

8.000 de copii fără şcoală

Ca urmare, inspectoratele şcolare fac acum situaţii despre şcolile care vor rămâne închise de la toamnă. Unul dintre judeţele cu  multe şcoli aflate în stare proastă este judeţul Alba, unde numai 305 clădiri din cele 583 sunt autorizate. Restul de 273 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie şi riscă să fie închise. „După părerea mea timp de zece ani de acum încolo vor mai fi şcoli fără autorizaţie, mai ales în vârf de munte, unde învaţă 4-5 elevi”, este de părere Stelian Sandu, inspectorul şcolar general de la Alba. Acesta mai spune că are cinci şcoli care sunt în curs de autorizare. Numai că şi aşa,  peste 8.000 de elevi rămân fără şcolile la care obişnuiau să înveţe şi vor merge în alte părţi. „Acum căutăm soluţii să vedem unde vor merge aceşti elevi, Ei provin în mare parte de la şcoli mici, aflate în locuri mai greu accesibile”, a mai spus inspectorul.

Grădiniţe fără autorizaţie

La Constanţa, aproximativ 72% dintre instituţiile de învăţămînt preuniversitar vor fi deschise odată cu începerea anului şcolar. „Fără autorizaţie avem multe grădiniţe, unde se învaţă în două schimburi, ceea ce îngreunează obţinerea unei autorizaţii de la direcşia de sănătate publică”, afirmă Elena Buhaiev, inspectorul general.

Veşnicul program BEI

În Capitală, cele mai multe şcoli fără autorizaţie de funcţionare sunt cele aflate în programul de renovare finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Început în urmă cu 5 ani, programul a mers cu viteza melcului.  Până acum au fost finalizate numai 19 şcoli din cele 102 de instituţii de învăţămînt gimnazial.

 Potrivit unei situaţii obţinute de la Primăria Capitalei, pentru 11 dintre şcoli a fost necesară rezilierea contractului pentru nerespectarea de către firmele contractante a termenelor şi a calităţii lucrărilor. Acest lucru a însemnat oprirea oricărui fel de activitate şcolară în acele clădiri.

Cert este că dacă nu sunt făcute ca la carte, şcolile nu vor fi deschise. Potrivit ministrului Funeriu, şcolile care nu sunt funcţionale trebuie închise, iar elevii vor fi mutaţi în unităţile şcolare adiacente. Datele de la Ministerul Educaţiei arată că restul elevilor care nu sunt cuprinşi în cei peste 85 la sută asumaţi să înveţe în şcoli autorizate sanitară vpr fi transferaţi în cele mai bune şcoli. "Restul vor fi duşi în cele mai bune structuri care pot fi oferite în condiţiile actuale. Dacă un primar, de ani de zile nu a renovat o şcoală şi avem oportunităţi mai mari să mutăm copiii într-un perimetru geografic rezonabil, atunci închidem şcoala", a  spus Funeriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite