Şcolile de la ţară, fără autorizaţie sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe unităţi de învăţământ din mediul rural nu au apă curentă şi au toaleta în curte.

Ziduri făcute din chirpici, pereţi scorojiţi, acoperişuri ce stau să cadă, ferestre înlocuite cu bucăţi de carton, uşi din lemn putrezit, iar în curte o toaletă murdară şi insalubră. Aşa arată grădiniţa din satul Borzieşti, comuna Ungureni, unitate frecventată de 40 de preşcolari. „Şcoala de la Borzeşti este cea mai mare şi mai delicată problemă a Primăriei Ungureni. Este dificil să rezolvăm problema pentru că nu avem ce face cu cei aproape 50 de copii care vin la grădiniţă. Stau tot timpul cu frica în sân că tavanul s-ar putea prăbuşi peste micuţi”, a precizat Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni. 

Două unităţi de învăţământ din comuna Ungureni nu au şanse să primească prea curând avizul Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba despre Grădiniţa de la Borzeşti şi Şcoala cu clasele I- VIII Vicoleni.

Un sfert din şcoli, neautorizate

„Pentru aceste două unităţi nici nu aveam cum să primim autorizaţie. Sunt într-o stare care ne înspăimântă. Încercăm să construim altele şi să mutăm copiii din acele două clădiri”, a mai adăugat primarul comunei Ungureni. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Botoşani sunt aproape 120 de unităţi de învăţământ care nu au primit nici pe ultima sută de metri autorizaţie sanitară. De altfel, la începului anului şcolar situaţia a fost mult mai neagră. Atunci, dintre cele 765 de unităţi şcolare din judeţ aproape 200 nu aveau autorizaţie. În ciuda neregulilor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Botoşani nu se arată foarte îngrijoraţi de starea unităţilor. „Comparativ cu anii precedenţi, anul acesta este mult mai bine. Foarte multe şcoli s-au reabilitat, iar unele dintre ele au reuşit să îşi tragă şi apă”, spune Aureia Simion, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite