Şcolile şi spitalele, la coada bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 2009, primăria a tăiat 7 milioane lei de la învăţământ şi sănătate

Municipalitatea a votat un buget total pentru anul în curs mai mic cu 16 milioane lei faţă de 2008.

349 milioane lei este bugetul de cheltuieli pe care îl are la dispoziţie anul acesta administraţia locală. Bugetul votat ieri de consilierii locali este cu 16 milioane lei mai mic decât cel de anul trecut. Milioanele în minus se regăsesc în bugetele preconizate pentru învăţământ, sănătate, ordine publică, dar şi în cele ale primăriei.

„Am scăzut bugetul primăriei cu 21%. Vor fi diminuate cheltuielile începând de la mobilier şi birotică şi terminând cu cele de la consumurile de combustibil", a ţinut să precizeze, chiar la începutul şedinţei de Consiliu Local, primarul Romeo Stavarache.

Investiţiile din şcoli, diminuate serios

Unităţile de învăţământ din municipiu vor beneficia anul acesta de un buget cu 4 milioane lei mai mic decât anul trecut.

Minusurile se vor regăsi în primul rând în faptul că, administraţia locală nu va mai oferi dascălilor tichete cadou decât jumătate din cele acordate anul trecut. Dacă în 2008 Primăria Bacău a cheltuit pe tichetele profesorilor suma de 6,4 milioane lei, anul acesta nu au fost prognozate la acest capitol decât 3 milioane. Bani foarte puţini faţă de anul trecut vor avea şcolile atunci când va fi vorba de achiziţionarea de bunuri pentru dotarea laboratoarelor sau bibliotecilor şcolare.

La acest capitol de cheltuieli directorii de şcoli vor fi nevoiţi să se descurce doar cu vreo 6 milioane lei, asta în condiţiile în care anul trecut au avut la dispoziţie aproape 19 milioane.

3 milioane mai puţin pentru spitale

Şi bugetul rezervat sănătăţii este unul de criză pe hârtiile administraţiei locale. Anul acesta, Spitalul TBC, aflat în administrarea Consiliului Local, şi lucrările de construcţie a Spitalului Municipal vor beneficia de sume mai mici cu 3 milioane lei.

Întrucât administraţia locală mai are de finalizat încă multe dintre proiectele realizate pe bază de cofinanţări, Primăria Bacău caută să obţină cât mai repede împrumuturi de aproximativ 2,5 milioane euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite