Şcolile vor fi luate la bani mărunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile vor fi luate  la bani mărunţi
Şcolile vor fi luate la bani mărunţi

În fiecare lună un responsabil economic va raporta situaţia financiară a şcolii la primărie. Situaţia financiară a şcolilor şi grădiniţelor din Baia Mare va fi monitorizată la sânge de Primărie pentru a preveni risipa.

Toate facturile la energia electrică şi gaz metan vor fi luate „la puricat“ de administraţia locală. Decizia a fost luată în această săptămână de autorităţi pentru a nu se cheltui niciun leu în plus.
„Trebuie să recunoaştem că bugetul local este afectat de criza economică actuală. Vrem să facem economii acolo unde este cazul şi să excludem situaţiile în care se face risipă de bani. Una dintre măsurile la care ne-am gândit este şi reducerea cheltuielilor din unităţile şcolare”, spune Mircea Dolha, viceprimar în Baia Mare.

„În unele licee se făcea risipă de bani”

În fiecare unitate de învăţământ s-a desemnat câte un responsabil economic care va prezenta situaţia financiară lunar la Primăria Baia Mare.
Acesta va trebui să gestioneze banii primiţi de la municipalitate pentru întreţinerea spaţiilor de şcolarizare, chirii, igienizare şi plata utilităţilor. „Suma în care trebuie să se încadreze fiecare unitate în parte este în funcţie de mărimea şcolilor, de suprafeţe şi de numărul corpurilor de clădiri”, declară inspectorul Pavel Filip, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş. „Primăria a luat măsura de restricţionare a cheltuielilor vizavi de folosirea banilor. Trebuie să recunosc că anii trecuţi, în unele licee cu suprafeţe mari, se făcea risipă de bani”, continuă inspectorul.

Nu se gândesc la copii

Bugetul de austeritate al primăriei nu are ca prioritate sănătatea copiilor. Cel puţin asta susţin unii directori de şcoli băimăreni, care nu primesc cu braţele deschise hotărârea luată de administraţia municipală. Ei spun că aceasta va duce la situaţii neplăcute, iar copiii vor îngheţa de frig la iarnă.
„Decizia ar putea fi luată în condiţiile în care ar fi asigurate condiţii optime de studiu. În unele unităţi, bate vântul pe lângă geamuri, iar căldura nu poate fi menţinută la temperatura dorită”, spune Maria Ardelean, director la Grădiniţa nr. 4 din Baia Mare.
„Noi sperăm să nu se ajungă în faza în care să nu se asigure căldura. Responsabilii vor trebui să justifice toţi banii şi vor avea grijă să împartă suma primită de la primărie”, conchide Pavel Filip. În Baia Mare există 37 de grădiniţe, 21 de şcoli generale şi 14 licee.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite