Şcolile dau în clocot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile dau în clocot
Şcolile dau în clocot

Pentru şcoala românească urmează o perioadă fierbinte. Profesorii mureşeni au decis să intre de astăzi în grevă japoneză în semn de protest faţă de noua Lege a salarizării. Dascălii gălăţeni anunţă şi ei proteste din acelaşi motiv.

Mai citeşte şi:


„Ne-au luat toate sporurile din salariu, cu excepţia celui de vechime. Salariul scade, în medie, cu 800 de lei brut. Un profesor va ajunge să încaseze de la 500-600 de lei, până la 1.200 de lei bani în mână”, a afirmat, vineri, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Galaţi, Valeriu Diculescu. La 5 octombrie, bugetarii au anunţat că vor intra în grevă generală.

Ordinul care contrazice legea

Un alt motiv care a pus şcolile pe jar este ordinul, emis miercuri, 16 septembrie, prin care ministrul Educaţiei va desemna pe lângă inspectorii generali şi pe directorii de şcoli. Pe de o parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că numirile fără concurs a directorilor de şcoli au fost un abuz din partea inspectoratelor care i-a ales după criterii politice.

Pe de altă parte, inspectorii şi liderii de sindicat o acuză pe Andronescu de politizarea învăţământului şi de centralizare. În plus, ordinul privind desemnarea de către ministrul Educaţiei a directorilor şi a inspectorilor şcolari numiţi cu delegaţie este contrar noii legi a educaţiei. Aceasta din urmă ar urma să intre în vigoare în 2010 şi stipulează că directorii vor fi numiţi de consiliul de administraţie al şcolii.

Până în prezent, reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu ştiu exact câţi directori de şcoli au fost numiţi fără concurs. Mai mult, au cerut inspectoratelor şcolare să trimită la minister lista cu numele inspectorilor şi directorilor şcolari numiţi prin detaşare şi CV-urile acestora.

Soarta lui Andronescu, decisă în coaliţie

Posibilitatea înlocuirii Ecaterinei Andronescu va fi discutată de liderii PSD şi PDL, în şedinţa coaliţiei de astăzi. În timp ce democrat-liberalii susţin că ministrul trebuie să fie remaniat, în cazul în care nu renunţă la ordinul disputat, social-democraţii au făcut zid în jurul lui Andronescu, sugerându-i lui Boc să analizeze mai întâi performanţele miniştrilor PDL din domeniul economic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite